18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kritična situacija

Nude bonus od 13.280 eura i stan, ali pedijatra nema i nitko se ne javlja, M . Hanžeković: Situacija je neizvjesna, bez pomoći iz Čakovca ne bi bilo ordinacije
N

Hanžeković dodaje da je prošle godine jedna doktorica završila specijalizaciju iz pedijatrije, no još nije sigurna hoće li raditi u bolničkom sektoru ili će se odlučiti za primarnu zdravstvenu zaštitu

Ne propustite

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje 75  pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što čini 23 posto od planiranog broja pedijatara Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ništa bolja situacija nije ni u našoj županiji po tom pitanju. Štoviše, situacija je katastrofalna.

Naime, za našu županiju predviđeno je osam timova zdravstvene zaštite predškolske djece. U Koprivnici su ugovorena tri tima zdravstvene zaštite predškolske djece, od čega su dva tima organizirana s dvije privatne ordinacije, dok je treći tim pod Domom zdravlja, u kojem nema stalnog pedijatra bez obzira na raspisane natječaje.

U Križevcima su trenutno ugovorene dvije ordinacije za zdravstvenu zaštitu predškolske djece, od kojih je jedna u sastavu Doma zdravlja i organizirana je s vanjskim suradnicima, a druga je privatna ordinacija.

Situaciju u Koprivnici spašavaju Međimurke 

U Đurđevcu je ugovorena jedna ordinacija za zdravstvenu zaštitu djece, koja trenutno nema pedijatra, ali je organizirana temeljem ugovor o poslovnoj suradnji s privatnom ordinacijom u Pitomači. Inače, u Đurđevcu je radio liječnik na pola radnog vremena, ali otišao je na drugo radno mjesto.

Spomenimo i da svaka ordinacija u prosjeku ima oko 900 upisane djece.

Ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković rekla je da je rad ordinacija dobro organiziran, unatoč ovoj problematici.

Foto: Ivan Balija
Ravnateljica koprivničko-križevačkog Doma zdravlja Mirjana Hanžeković // Foto: Ivan Balija

– Specijalistička ordinacija za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u središnjici Koprivnica organizirana je tako da ugovorima o poslovnoj suradnji rade pedijatri Opće bolnice Čakovec. Jedna pedijatrica je iz Doma zdravlja Čakovec, a trenutno radi i pedijatrica u mirovini, također s čakovečkog područja – pojašnjava Hanžeković.

Dodaje da su zahvalni stručnom kadru s područja Međimurske županije, jer bi bez njihove suradnje teško bilo organizirati ordinaciju.

– Što se tiče izrade samoga rasporeda, ažurni smo u njegovoj izradi te je dostupan na našim web stranicama kako bi roditelji u svakom trenutku mogli pogledati kada i tko od doktora radi u ordinaciji – ističe.

Tek jedna sa završenom sepcijalizacijom

Hanžeković dodaje da je prošle godine jedna doktorica završila specijalizaciju iz pedijatrije, no još nije sigurna hoće li raditi u bolničkom sektoru ili će se odlučiti za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Da bi privukli liječnike, čelnici gradova naše županije odlučili su se ponuditi financijska sredstva.

– Nadamo se da će mjera koju je Grad Koprivnica donio za sufinanciranje dolaska pedijatra u iznosu od 13.280 eura neto na godišnjoj razini uz redovnu plaću kao i rješavanje stambenog pitanja, ipak, biti prilika za dolazak pedijatra. Unatoč donesenoj mjeri na otvoreni natječaj za zapošljavanje nitko se nije javio te je situacija po pitanju pedijatra i dalje neizvjesna – pojašnjava.

Za dolazak pedijatra i Križevci i Đurđevac također nude svakome po 13.280 eura neto na godišnjoj razini uz rješavanje stambenog pitanja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×