16.5 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Velik uspjeh projekta

SVAKA ČAST U samo tjedan dana Križevčani financirali solarnu elektranu, Rajn: Znao sam da projekt biti zanimljiv građanima, ali nisam očekivao takav interes
S

Grad Križevci će nakon povrata investicije investitorima biti bogatiji za prve sunčane kilovate, no ne misle stati na tome.

Ne propustite

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u Križevcima do početka jeseni će biti postavljena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su po prvi puta u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog povratiti s kamatama.

– Kampanju smo u prvom redu pokrenuli s ciljem osvješćivanja potrebe i prednosti koje ovaj način ulaganja donosi naročito za građane u Križevcima. Dokaz da smo u tome uspjeli je i da je trećina ukupne investicije prikupljena upravo od Križevčana – ističe Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje (ZEZ.)

Ukupno 50-ak građana i nekoliko udruga i malih poduzeća odlučili su podržati obnovljive izvore energije, a iz ZEZ-a dodaju da je interes građana za ulaganje gotovo dvostruko premašio potreban iznos unatoč činjenici da je svatko mogao uložiti maksimalno 10.000 kn. Zbog toga su već sada na horizontu novi projekti u Križevcima, ali i u drugim hrvatskim gradovima.

– Sada se mogu hvaliti da sam među prvih 50 građana u državi koji su uložili u obnovljive izvore energije – zaključio je Stjepan Mikec iz društvenog poduzeća Act Grupe, ujedno jedan od podržavatelja i ulagača.

Gradsko vijeće grada Križevaca
Mario Rajn // Foto: Ivan Brkić

– Osim što je riječ o izuzetno pozitivnoj priči, ovo je projekt od opće društvene koristi i šalje jako važnu poruku – da već danas gradovi, sela i otoci mogu kao zajednica odlučiti da se razvijaju na održiv način i, uzevši energiju u svoje ruke, odabrati jeftiniju, čišću i pametniju budućnost – zaključuje Marija Tomac, predstavnica Greenpeacea koji je podržao ZEZ-ov model građanske energije.

Grad Križevci će nakon povrata investicije investitorima biti bogatiji za prve sunčane kilovate, no ne misle stati na tome.

– Znao sam da će projekt biti zanimljiv građanima i da će ga prepoznati i na nacionalnoj razini, ali zaista nisam očekivao da će već u tjedan dana biti prikupljena sva sredstva. Hvala svima koji su se uključili i tako doprinijeli da Križevci imaju prvi Križevački sunčani krov, a posebno hvala Zelenoj energetskoj zadruzi koja provodi ovaj projekt. Smjer Križevaca je prema energetskoj samoodrživosti, obnovljivim izvorima energije i uključivanju građana u razvoj grada. Ovo je bio prvi korak i sada nastavljamo dalje – naglašava gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga (ZEZ) uz podršku programa Pokreni nešto svoje te partnera REA Sjever koja je pripremila Studiju izvodljivosti fotonaponske elektrane 30 kW kroz projekt COMPOSE financiranog u okviru programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nek' im je sretno!

[FOTO/VIDEO] LUDILO NA NORIJADI! Koprivnički maturanti imaju večer života, pogledajte feštu za pamćenje

Životu u školskim klupama je kraj, maturanti se opraštaju od života kakvog poznaju, a kako to bolje napraviti nego...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×