18.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Likovno udruženje Ludbreg

Sve generacije iz ljubavi prenose svoje osjećaje na platno, Elvira Štabi: Jedni drugima dajemo znanje, iskustvo i životne vrijednosti
S

Članovi rado odlaze na humanitarne likovne kolonije, s radošću svoje osjećaje prenose na platno i time iskazuju svoju humanost i zadovoljstvo što mogu pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Ne propustite

Često se potvrđuje kako su likovni umjetnici veliki humanitarci, kako umjetnost i humanost idu zajedno. Oni redovito pomažu i razne udruge i zato mnogi s nestrpljenjem očekuju druženja likovnih stvaratelja kao što su likovne kolonije. A jedno takvo udruženje umjetnika nalazi se i u „centru svijeta“. Riječ je o Likovnom udruženju Ludbreg na čelu s njezinom predsjednicom Elvirom Štabi.

Ova ludbreška organizatorica i voditeljica likovnih radionica svih uzrasta te umjetnica, iz ljubavi bavi se slikarstvom.

– U naše udruženje uključene su sve generacije članova, od najmlađih do onih zlatne dobi. Imamo članove iz Međimurja, ali i iz Koprivnice koji često sudjeluju na raznim manifestacijama, poput Podravskih motiva koji slave naivnu umjetnost – kaže nam Elvira.

Predsjednica udruženja Elvira Štabi // Foto: Marina Hižak

Članovi rado odlaze na humanitarne likovne kolonije, s radošću svoje osjećaje prenose na platno i time iskazuju svoju humanost i zadovoljstvo što mogu pomoći onima kojima je pomoć zaista potrebna.

– Prizori iz svakodnevnog života malog podravskog čovjeka i razigrani pejsaži najčešći su moji motivi, motivi moga djetinjstva. Moje slike pričaju Podravinu, cvjetnu Podravinu, ono što se u našem kraju dešava: kuruza, tikve, makovi ili ribiči – rekla nam je članica udruženja Marijana Vincetić.

Međugeneracijsko druženje

Kreativnost se može izražavati na puno načina, a osobama zlatne dobi potrebno je osigurati kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Tako Likovno udruženje ima i veliku ulogu u osmišljavanju što više zanimljivih kreativnih aktivnosti kojima kvalitetno popunjava slobodno vrijeme članova.

Božićna radionica čestitki // Foto: Marina Hižak

– Cilj je spojiti mlade i starije Ludbrežane kako bi jedni drugima prenosili znanje, iskustva i životne vrijednosti. Kroz kreativno izražavanje oni razvijaju nove vještine, stječu nova znanja, podižu samopouzdanje – kaže nam Elvira.

Tako likovne radionice nemaju samo funkciju stjecanja kreativnih vještina i učenja novih tehnika crtanja i slikanja, već postaju nešto više jer omogućuju sudionicima kvalitetno provedeno vrijeme.

– U takvim trenucima dolazi i do uzajamnog učenja jer mi stariji najčešće mladima pričamo „kako se nekad živjelo“, a mlađi nama daju vlastita viđenja i interpretacije ondašnjeg života te na taj način učimo jedni o drugima. A usput udijelimo mladima i pokoji životni savjet – kazala nam je Vlasta Kudrna.

Radionice i tečajevi za mlade

Likovna radionica s temom suncokreta // Foto: Marina Hižak

Likovno udruženje svako ljeto priređuje i tečaj za zainteresiranu, nadarenu djecu školske i predškolske dobi koji omogućuje da svladavaju osnove likovnog izričaja. Cilj je pratiti polaznike u likovnom razvoju, a nadarene usmjeravati. Motivi radova su pejzaži, životinje, priroda i cvijeće, a radovi koji nastaju na ljetnoj radionici predstavljaju se tada na izložbi. Željko Petković, profesionalni kipar iz Preloga, održava za buduće „mlade umjetnike“ i mali tečaj kiparenja. A na nedavno održanoj božićnoj radionici koju su likovnjaci osmislili, nastalo mnoštvo kreativnih i maštovitih čestitki. Bilo je potrebno samo malo mašte i nešto prigodnog materijala u obliku oštrih škara, ljepila, kartončića, tempera, flomastera, ukrasnog šarenog papira, mašnica i šljokica.

– Iako se danas većina nas za čestitanje koristi modernom tehnologijom poput mobitela, interneta i društvenih mreža, stara čestitka koju poštar ubaci u poštanski sandučić ipak je najljepši i najprisniji oblik poštovanja prema svima kojima smo čestitali – rekla nam je Elvira.

Likovna radionica s temom suncokreta // Foto: Marina Hižak

Završetak godine Likovno udruženje obilježava postavom godišnje izložbe slika grupe članova u hotelu „Amalia“. Poklonici umjetnosti mogu uživati u 30-ak ulja na platnu i akrilika, a prevladavaju motivi suncokreta koji su bili glavna tema likovnih radionica tijekom ljeta. Mnogim slikarima oni su tema, poput Van Gogha.

– Suncokreti se okreću prema položaju sunca. Drugim riječima, oni „jure svjetlost.“ A u oblačnim i kišnim danima kada sunce potpuno prekrivaju oblaci, oni se okreću jedni drugima kako bi podijelili svoju energiju. A to iskustvo možemo primijeniti na naš život. Mnogi ljudi mogu postati slabo raspoloženi. I kako bi bilo da slijedimo primjer prekrasnih suncokreta podupirući i osnažujući jedni druge. Priroda nas toliko uči. A ja želim svima „cvijet sunca“, da se okrenemo jedni drugima u svojim oblačnim danima – poručila je Marijana Vincetić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×