Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan županije

13:45h
0
Uručene su nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama / Foto: Ivan Brkić

Županijska skupština svečanom je sjednicom u koprivničkom Domoljubu obilježila 19. rođendan Koprivničko-križevačke županije. Dodijeljene su i nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Sjednica je održana danas, u prisustvu mnogih političkih djelatnika. Uz župana Darka Korena i predsjednicu Županijske skupštine Milicu Fuček, bili su tu i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, saborski zastupnici Stjepan Milinković, Željko Šemper i Marija Vukobratović, zamjenik ministrice Darko Ledinski, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i drugi.

U uvodnom govoru Milica Fuček osvrnula se na kohabitaciju s kojom se Županija susrela po prvi puta. “Imali smo dva izlaza, izbori ili kohabitacija.”, izjavila je te rekla kako su obje strane odgovorno postupile i svele političke borbe na razumnu razinu. Najavila je teškoće u održavanju kohabitacije zbog predizbornog vremena gdje će se sukobljavati stavovi raznih političkih opcija izvršne i zakonodavne vlasti, ali smatra i kako će to biti novi izazov.

Župan Koren osvrnuo se na ostvarene i planirane projekte / Foto: Ivan BrkićModel snošljivosti

“Ja neću govoriti o kohabitaciji, vidite kako smo si svi dobri.”, otvorio je svoj govor župan Koren. On je u svom govoru sažeo sve značajnije županijske projekte pa smo imali prilike čuti o ulaganjima u školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb, poljopivredu i drugo. Koren je iznio podatak o planiranih 17 milijuna kuna ulaganja u školstvo u 2012. godini, a pohvalio se i time da županija kreditira velik broj studenata. Model kohabitacije po kojem je Županija funkcionirala u posljednje vrijeme nazvao je modelom snošljivosti.

Nazočnima su se obratili i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski. Želježnjak je istaknula kako je pred nama teško razdoblje u kojem svi zajedno moramo surađivati kako bi “povukli” sredstva iz euro-fondova. O sličnom je govorio i Kožić, rekavši kako ga posebno raduje čuti o projektima pripremljenim za fondove Europske unije. Darko Ledinski je nekad žestokom političkom suparniku Darku Korenu, poručio kako ima pravo biti ponosan zbog svega što se u proteklih godinu dana napravilo u našoj županiji.

Antun Šramek dobitnik je nagrade za životno djelo / Foto: Ivan BrkićAntunu Šrameku uručena nagrada za životno djelo

Nakon svečarskih govora dodijeljene su i nagrade zaslužnim žiteljima, udrugama, institucijama i tvrtkama naše Županije. Tako je najvažniju nagradu, onu za životno djelo, dobio prosvjetni radnik Antun Šramek iz Sv. Ivana Žabno, koji je već najavio kako će novčanu nagradu u iznosu od 38.980,00 kn dati za školovanje svoje unuke.   Nagrade i zahvalnici dobili su i Slavko Kuzmić, Sanja Benko, Monika Kemenović, Gradska knjižnica Đurđevac, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, Valentin Rumek, Podravska banka, Anđela Lenhard Antolin i DVD Molve.