9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Crkvena dogma je jasna

Svećenik odbio ispovijediti ženu u “divljem braku”, Biskupija: Naravno, oni žive u trajnoj grešnoj prigodi!
S

Djevojka i mladić, koji žive zajedničkim životom, a svoju vezu nisu ozakonili sakramentom ženidbe, žive u trajnoj grešnoj prigodi - poručila je Biskupija.

Ne propustite

Sigurni smo da će se građani, pa i mnogi vjernici s gnušanjem osvrnuti na posljednji nevjerojatan slučaj iz susjednog nam Međimurja. Naime, kako je pisao portal emeđimurje.hr jedan je svećenik u Čakovcu odbio ispovijediti ženu. Razlog? Živi u vanbračnoj zajednici, usto ima i dijete koje je kršteno!

Svećenik odbio ispovijediti: “Samo mi je rekao zbogom!”

– Došla sam na red, sjela i svećenik me krenuo ispitivati gdje i s kim živim. Rekla sam sa zaručnikom i bebicom, koja je krštena. Na to me pitao imamo li termin vjenčanja, rekla sam da smo termin imali, no iz osobnih razloga smo to morali prolongirati. Rekao mi je kako je to grijeh te dodao neka dođem na ispovijed prije vjenčanja. Otposlao me sa “zbogom” – piše emeđimurje.hr.

svećenik odbio ispovijediti
Svećenik ju je otjerao sa “zbogom” // Foto: Depositphotos.com

Iz redakcije su naravno tražili odgovor Biskupije i dobili su ga. Beskompromisno su podržali svećenika i pojasnili kako žena nije mogla dobiti sakrament ispovijedi.

– Zahvalni smo Bogu na mogućnosti da se vjernici mogu ispovjediti i primiti dar Božjeg oproštenja. Djevojka i mladić, koji žive zajedničkim životom, a svoju vezu nisu ozakonili sakramentom ženidbe, žive u trajnoj grešnoj prigodi, odnosno u trajnom grešnom stanju i ne mogu pristupiti sakramentu ispovijedi, odnosno dobiti odrješenje grijeha u ispovijedi, a tako ni primiti svetu pričest – odgovorili su iz Biskupije, s potporom u crkvenoj dogmi te potvrdili kako je svećenik postupio ispravno.

Biskupija odgovorila i čestitala Uskrs

Bilo je to taman uoči najradosnijeg blagdana SVIH kršćana, Uskrsa. Iz Biskupije su, slijedom toga, na kraju grinčovskog odgovora odlučili cinično svim vjernicima čestitati “Sretan Uskrs!” pa čak i ženi kojoj su Uskrs ukrali.

S obzirom na to da svi svećenici nisu isti, pa bi neki ispovijedili ovu “trajnu grešnicu” – znamo to na temelju više iskustava – treba napomenuti kako se radi o crkvi sv. Nikole Biskupa. Ispovijediti ju nije htio franjevac iz čakovečke crkve sv. Antuna Padovanskog.

Upravo ovakvi primjeri unose razdor, ne samo u općoj javnosti, nego i vjerskoj zajednici. Crkvena dogma se, kao načelo i ono što je po sebi pravilno, ne bi smjela dovoditi u pitanje. Oni koji se njome štite morali bi znati da ona ne znači i sveukupnu istinu koja je bila, jest i bit će božanski misterij. Upravo je misterij način na koji se taj “popis pojedinačnih istina” različito tumači i primjenjuje kod onih u crkvenim haljama.

Kad bismo ovaj problem posuvremenili i pitali onu poznatu: “What would Jesus do?” ili “Što bi učinio Isus?” teško da bi bilo dvojbe. Žena bi ili dobila ispovijed i otišla kući ne razmišljajući o “tehnikalijama”, ili ju ne bi dobila, ali bi otišla sretna, s ohrabrenjem i blagoslovom da i nije baš sve tako crno kako izgleda.

Ideja nad materijom

I sam sv. Toma Akvinski smatrao je, oslanjajući se na Aristotela i Platona – vjerovali ili ne – kako ideja dominira nad materijom. Isusova “ideja” ljubavi prema svima istima u svakoj će teološkoj utakmici pobijediti dogmatsku “materiju” koja po svom logosu ne uključuje nego isključuje. Svojevrsni kršćanski (dogmatski) sofizam tu “ideju” ne niječe, međutim nikad ju u potpunosti ne prihvaća. Prema tome i ispovjednikovo “zbogom” ovoj međimurskoj grešnici znači mnogo više od same ispovijedi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×