8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ekološki incident

Švegović: Stanje na Piškornici je alarmantno, voda je puna teških metala i kancerogenih tvari, ovo moji mještani ni Podravina ne zaslužuju
Š

Analizom koju je dala izraditi Općina na temelju uzroka vode izuzetog u prosincu potvrđeno je da su vrijednosti teških metala veće 30-40 puta.

Ne propustite

Ekološki incident na odlagalištu Piškornica bio je tema današnje tiskovne konferencije održane u prostorima Općine Koprivnički Ivanec. Poziv novinarima uputio je načelnik Mario Švegović koji je izvijestio da je ovlašteni laboratorij na zahtjev Općine izradio analizu uzorka predanog sredinom prosinca te je utvrđeno da kvaliteta vode nije zadovoljavajuća, a da su vrijednosti teških metala veće 30-40 puta.

Kako je objasnio Švegović, 10. prosinca dobili su dojavu od strane zabrinutog mještanina da izvan ograde odlagališta Piškornica izlazi crna voda, što nije bilo prvi put.

U pratnji komunalnog redara izašao je na teren, izuzeo litru i pol crne vode, te je ista poslana na analizu.

–  Nadali smo se da ta voda nije iz laguna koja je puna teških metala i svega kancerogenoga, ali sumnje su se potvrdile, ispalo je da to voda koja je nekontrolirana i za to je zadužena Uprava Piškornice – kazao je Švegović nezadovoljan činjenicom da institucije nisu reagirale ni za prijašnjih incidenata, već su tvrdile da je sve u redu.

– Dužnost mi je brinuti za zdravlje naših mještana. Unazad nekoliko godina svjedoci smo opstruiranja da istina izađe na vidjelo. U travnju 2020-te godine tvrdio sam da se dovozi više otpada nego je prikazano i da je zbijenost puno veća što znači da će se više vode zadržati u tom istom odlagalištu. Fascinantno je da direktor ne priznaje svoju odgovornost, on je po meni jako neodgovorna i nekompetentna osoba za ovaj posao. Ne brine o okolišu, nego kako će jednog od suvlasnika, predstavnika općine Koprivnički Ivanec na sve moguće načine opstruirati i medijski ocrniti – istaknuo je Švegović koji bi volio znati zbog čega je Uprava Piškornice između travnja i lipnja za medije i PR agencije za kriznu komunikaciju potrošila 36 tisuća kuna.

–  Zašto nije uložio u dokumentaciju i izgradnju lagune pa sad ne bi trebao raditi kvazi lagune na vrhu odlagališta. On jednostavno ne vodi brigu, ne zanima ga taj posao, njega jedino zanima da se odlagalište zatvori, a onda brigo moja prijeđi na općinu i upravni odjel koji će morati sudjelovati u sanaciji svega učinjenog – istaknuo je.

Načelnik Koprivničkog Ivanca istaknuo je da u njegovom naselju nemaju svi gradski vodovod nego bunare, a prve su kuće na 800 metara od odlagališta.

– To moji mještani ni Podravina ne zaslužuju. Ležimo na Ivanščaku kojeg koristi 50 tisuća korisnika, naglasio je Švegović pojasnivši kako će njegov nastup mnogi protumačiti izbornom kampanjom, no on na ovaj problem upozorava već četiri godine, a ništa se nije pokrenulo po tom pitanju.

Stanje je alarmantno, kazao je Švegović, te na kraju poručio kako će o svemu obavijestiti nadležne institucije.

Konferenciji je prisustvovao i aktivist Siniša Bosanac iz građanske inicijative Koprivnica kakvu zaslužujemo koji je podsjetio kako se Uprava Piškornice još od 2017. oglušuje i na razne načine izbjegava ispuniti svoje obaveze. Prema prvom planu lagune su trebale biti čišćene, a voda odvožena na gradski Pročistač.

– Na taj način smanjile bi se nedopuštene vrijednosti, no Piškornica je u međuvremenu izradila novu okolišnu dozvolu, kojem je definirano da se procijedne vode mogu sakupljati u nepropusnom sabirnom bazenu i recirkulirati u tijelo odlagališta, odnosno bazene, a tek ako se za tim ukaže potreba, višak odvoziti u sustav javne odvodnje grada Koprivnice, podsjetio je Bosanac.

 

Marijan Blažok: Radim svoj posao, vodim brigu o okolišu, Švegović nas zaustavlja u projektima

Marijan Blažok, prozvani direktor Piškornica sanacijskog odlagališta kratko je prokomentirao optužbe iznesene na svoj račun.

– Radim svoj posao, vodim brigu o okolišu. Pratimo što se događa, ovo što se izlilo nije bilo iz laguna, prodor je bio sasvim druge prirode, prijavljen je svim tijelima i javnosti, utvrđeno je da je išao kroz zaštitne kanale napajanja video nadzora – rekao je.

Švegovićev stav ne razumije.

– Ne znam zašto je zauzeo takav stav, žao mi je da je takav. Već godinama sve poduzima da nas zaustavi u projektima, zbog općine smo izgubili godinu dana u projektu aktivnog otplinjavanja. Dvije godine mu nudimo priliku da općinskom vodstvu predstavimo rezultate poslovanja, nije zainteresiran. Odbio je poziv predsjednika NO na Skupštinu, i o tome postoji pisani trag. S druge pak strane, preko njegovog općinskog predstavnika u Nadzornom odboru društva, nikad nisam stekao dojam da nešto ne valja – rekao je Marijan Blažok.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×