19.1 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Njegovo veličanstvo prkač

Svi željni kolača sa svih strana svijeta, od sutra na virovsku Prkačijadu, načelnik Perok: Nivo manifestacije je zaista visok i ovo je prvi takav festival u Europi
S

Posjetitelje će zabavljati i brojni tamburaški sastavi, a glazbena poslastica na kraju ionako slatka dva dana bit će koncert Miroslava Škore, u subotu u 21 sat.

Ne propustite

Svi željni kolača sa svih strana svijeta, veselja i dobre zabave, glazbe i pozitivne atmosfere svoju destinaciju mogu naći u petak i subotu u Virju, na trećoj Prkačijadi.

Kako i sam naziv govori, na Prkačijadi su u središtu prkači – tradicionalni suhi kolači koji već nebrojeni niz godina obogaćuju podravske blagdanske stolove i slade nepca dugog niza generacija.

Virje, kao podravska prijestolnica gostoljubivosti i dobrih prkača, idealan je domaćin ove, već itekako velike, manifestacije. Dvodnevno događanje i slavljenje Njegovog veličanstva prkača bit će obilježeno bogatim programom, od izrade prkača u Dječjem vrtiću Zrno Virje, preko Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara, gdje u natjecanju sudjeluje desetak škola iz Podravine, do izbora na za najbolju „prkačicu“. Sudionici će moći kušati brojne vrste prkača iz raznih podravskih mjesta, a očekuju se posjetitelji iz cijele Hrvatske.

Dan općine Virje
Načelnik Mirko Perok // Foto: Ivan Brkić

Ovo je prvi takav festival tradicionalnih kolača u Europi, na kojemu se strogo drži teme, ne miješamo više vrsta kolača. Jako nam je važno što krećemo od vrtića i škola, kako bi među našim mladima nastavili tu tradiciju pečenja kolača – rekao nam je načelnik Virja Mirko Perok.

Podravski prkači neće biti jedini koje će posjetitelji moći kušati. Naime, Prkačijada je međunarodnog karaktera tako da će gostovati slastičari iz cijeloga svijeta sa svojim slasticama, poput Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Malte, Armenije i Albanije. Bit će tu i legendarni Stevo Karapandža te Podravkini promotori kulinarstva.

– Budući da je ovo međunarodna manifestacija, ove smo godine izdali knjižicu recepata i na engleskom jeziku – naglasio je načelnik.

Posebnu čast ovom događanju ukazali su predsjednik WACS-a svjetske organizacije kuhara i slastičara Sarkis Yacoubian, predsjednik svjetske organizacije Taste of peace (Kuhari bez granica), predsjednik Saveza slastičara Malte (Malta Chefs society), te Branko Ognjenović udruga Renato – kuhari bez granica.

– U tri godine otišli smo čak možda i predaleko, nivo je zaista visok, no možemo se s tim nositi. Iduća godina sigurno će biti još i bolja. To je vrlo zahtjevan projekt, imamo 15-ak volontera koji svi govore strane jezike, goste dočekujemo na aerodromu, pratimo ih do hotela… Ali, sve mi to apsolutno možemo organizirati i ostvariti – uvjeren je načelnik Perok.

Posjetitelje će zabavljati i brojni tamburaški sastavi, a glazbena poslastica na kraju ionako slatka dva dana bit će koncert Miroslava Škore, u subotu u 21 sat.

KRATKA POVIJEST PRKAČA

Između mnogih vrsta tradicijskih kolača u Podravini, o prkačima se u literaturi može naći vrlo malo. Najvjerojatnije je riječ o kolačićima koje su domišljate Podravke umijesile po uzoru, s jedne strane na gradske suhe čajne kolačiće, a s druge strane na još dostupnije licitarske kolače, prilagodivši ih svojim mogućnostima i potrebama. Nastali su vjerojatno u 19. stoljeću, a svakako nakon što su se u kuhinjama uvriježili štednjaci tj. zidane peći s jednim ili dva rola jer prkači se ne peku u krušnim pećima. Prkači nisu skupi kolači i moguće je da su i odraz skromnijih mogućnosti tijekom nekog povijesnog razdoblja, a različite varijacije oblika i dodatnih sastojaka omogućuju da se u kući za blagdane i svetkovine postigne željeni dojam obilja i blagostanja. Kako bi bili što raznovrsniji, pečeni prkači su se cukorili, mazali pekmezom, kavom divkom, jajcetom … (Ivan Lacković – Croata u sjećanjima o Božiću ispričao je: „Moja je mama od istog tijesta pekla tri vrste prkača, jedne je mazala žumanjcem, druge posipala kavom divkom, a treći su bili bez dodatka.“)

Prkači su obogaćivali blagdanski i svečani podravski stol brojnim varijacijama: raznim oblicima, raznolikim završnim premazima, različitim okusima i mirisima zbog dodanih sastojaka i začina. Mnoge starije Podravce upravo će prkači, fini sitni kolačići, asocirati na Božić. No, pekli su se i za Uskrs, za svate, nosilo ih se kao dio „pogače“ u posjet rodilji, veselili su im se radnici kod vršidbe žita i u puno drugih prigoda kad su se ljudi okupljali za blagdana, zabave i druženja.

Nada Matijaško, etnolog

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Napokon

Odlična vijest za umirovljenike: Kreće isplata nacionalne naknade, evo i za koga!

Isplata nacionalne naknade umirovljenicima kreće uskoro. Kako piše portal mirovina.hr, isplata na bankovne račune bit će u ponedjeljak 17....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×