30.1 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Svjetski dan biciklista 16. srpnja // Besplatno provjerite ispravnost svojih bicikala
S

Ne propustite

Jedni ga koriste zbog rekreacije, a drugima je osnovno prijevozno sredstvo do radnoga mjesta. Pogađate? Riječ je o jednom od najpopularnijih prijevoznih sredstava današnjice- biciklu.

Svakog 16. srpnja obilježava se Svjetski dan biciklista i upravo tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivosti o jednom od najčešće korištenih prometala. 

Njegova jednostavna konstrukcija i široka primjenjivost osigurali su mu upotrebu u svakodnevnom životu. Radi se o najčešće korištenom prometalu –  danas se procjenjuje da ima preko 1.000,000.000 bicikala na svijetu! 

Otkriće bicikla nije vezano za jedno određeno vrijeme odnosno ime konkretnog izumitelja. Kroz povijest je bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, ali su često ona bila bitno drugačija od današnjeg koncepta bicikla. Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački barun Karl von Drais, koji je 1817. godine svojevrsni bicikl na guranje nazvan draisine (drezina), a koji još postoji u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu u Nizozemskoj. Između 1850. i 1860. godine je Francuz Ernest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom razvijao bicikl s pedalama na prednjem velikom kotaču. Taj je bicikl Michaux kasnije i patentirao. Ovakvi su bicikli bili teško upravljivi i opasni, jer su padovi bili česti. Problemi s upravljanjem su donekle smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanja sjedala u bolji položaj, međutim pravi napredak je bio uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson, i Shergold. Starleyev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Škot John Boyd Dunlop.

Osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije se bitno mijenjao, osim što je tehnološki napredak donio primjenu kvalitetnijih materijala u izradi, te su današnji bicikli daleko upravljiviji i sigurniji.

Vožnja biciklom je zdrava i čini ljude sretnima. Ostavite bar na taj dan automobile i krenite biciklom u «avanturu»!!! S obzirom na trenutne vrućine, pripazite i ako nije neophodno, ne krećite na vožnju biciklom u najtoplijem dijelu dana ili/i ponesite i konzumirajte dovoljno tekućine, zaštitite se kremama s visokim faktorom, stavite kapu, sunčane naočale, rezervnu majicu, vozite sjenovitim mjestom!

Besplatna provjera ispravnosti i registracija bicikala

U povodu obilježavanja Svjetskog dana biciklista koprivnički Bikebox poziva sve aktivne bicikliste i vlasnike bicikala da dođu u utorak – 16. srpnja u trgovinu Bike Box (M. Pavleka Miškine 2, Koprivnica)  gdje će licencirani serviseri besplatno građanima provjeravati vozno stanje bicikala te provoditi registraciju kako bi se smanjila mogućnost krađe istih.

Ovom akcijom želi se informirati građane o voznom stanju njihovih bicikala te sugerirati eventualne popravke koji su nužni, s ciljem što sigurnije vožnje.

Besplatni pregled obavljati će se tokom cijelog dana u vremenu od 09-12 i 16-20 sati!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vesele kolone

FOTO Tako se slavi kraj nastave! Mali Radići dan iskoristili za odlazak u kino, pogledajte to veselje

Učenici diljem Lijepe Naše broje dane do završetka školske godine. Posljednji tjedan učenici Osnovne škole Braća Radić iz Koprivnice iskoristili...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×