26.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Svjetski dan bolesnika obilježen okruglim stolom o pravima pacijenata
S

Ne propustite

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika u srijedu, 11. veljače Povjerenstvo za zaštitu i prava pacijenata Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje prava pacijenata i Udrugom invalida Koprivničko-križevačke županije 11. i 12. veljače organizirali su niz aktivnosti, vezane uz promicanje prava pacijenata.

U sjedištu Županije 11. veljače održan je Okrugli stol na temu „Uloga lokalne zajednice u prevenciji kršenja prva pacijenata”. Okruglom stolu uz brojne sudionike, prisustvovali su zamjenik župana Ivan Pal, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja sa suradnicima. Zamjenik Pal pozdravio je prisutne te istaknuo kako je zadovoljan što je Koprivničko-križevačka županija izabrana biti domaćinom ovako zanimljivih predavanja i radionica, a da tema o pravima pacijenata iziskuje osobitu pozornost.

U ime Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata mr. sc Đula Rušinović Sunara održala je prezentaciju na temu „Prava pacijenata u Hrvatskoj” te istaknula kako je kontinuirani rad na promicanju prava pacijenata jedini način da informacije dopru do ljudi koji su nizom desetljeća koristili sasvim drugi društveni pristup zdravstvenom sustavu te time stvorili iskrivljenu sliku o događanjima u navedenom sektoru. Posebno je naglasila važnost uključivanja građana u odluke jer samo tako mogu osjetiti odgovornost prema sustavu.

– Praksa demokratskih zemalja dokazuje kako se odgovornost postiže zaštitom prava pacijenata te visokim stupnjem informiranosti i educiranosti – rekla je Sunara, pri čemu lokalna zajednica ima veliku ulogu da zdravstvenu uslugu učini dostupnom svima.

Predstavnice zdravstvenih ustanova Koprivničko-križevačke županije među kojima valja spomenuti ravnateljicu Doma zdravlja Mariju Krajina koja je prisutne upoznala sa pravima pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok je dr. sc. Davorka Gazdek iz Zavoda za javno zdravstvo ujedno i predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Koprivničko-križevačke županije informirala sudionike o ulozi i aktivnostima Županijskog Povjerenstva. U svom obraćanju naglasila je da Povjerenstvo ima dva zadatka, a oni su: promicanje i prevencija zaštite prava pacijenata te rješavanje pritužbi. U ime Povjerenstva za kvalitetu Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek”, Koprivnica o pravima u Bolnici izvijestila je dr. med. Mirna Zagrajski Brkić.

U popodnevnim satima u dvorani COOR Podravsko sunce organizirana je tribina za građanstvo na kojoj će se raspravljati o pravima pacijenata i pružatelja usluga.

Izvor: www.kckzz.hr 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

povezanost s prirodom

FOTO/VIDEO Petar: Budio sam se noću i dobio potrebu da u šumi sagradim saunu, oni koji s njom osjete povezanost će ju pronaći

Petar Unger iz Koprivnice velik je zaljubljenik u prirodu, a nedavno je usred jedne od šuma u okolici Koprivnice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×