povodom dana grada

Tajana Pleše bit će počasna građanka, evo tko je još zaslužio najveća priznanja Grada Ludbrega

Javna priznanja dodijelit će se na svečanoj sjednici Grada Ludbrega.

16:00h
0
ludbreg   mg

Bliži se Dan grada Ludbrega, a gradski vijećnici na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća odlučit će o prijedlozima dodjele javnih priznanja koja će, ukoliko će situacija to dopuštati, biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana grada.

Za počasnu građanku Ludbrega predložena je dr.sc. Tajana Pleše, koja danas živi i radi u Zagrebu. Svojim višegodišnjim javnim djelovanjem zaslužna je za promicanje ugleda, značaja i položaja Ludbrega u zemlji i svijetu.

– Diplomirala je arheologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekla titulu doktorice znanosti. Zvanje znanstvenog suradnika stekla je 2013., a konzervatora savjetnika arheologa 2016. godine. U Hrvatskom restauratorskom zavodu zaposlena je od 2002., najprije u Službi za arheološku baštinu, a 2012. je imenovana voditeljicom Odjela za kopnenu arheologiju. U svibnju 2017. postaje ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda. Bila je članica stručnih, interdisciplinarnih timova tijekom radova na brojnim kulturnim dobrima i voditeljica, parcijalno revizijskih,  arheoloških istraživanja te građevinskih radova na konzerviranju i prezentiranju antičkih i kasnosrednjovjekovnih kulturnih dobara kao što su, primjerice Vrt Somođi u Ludbregu te drugi. S djelatnicima lokalne samouprave osmislila je i nekoliko projekata kojima je cilj približiti hrvatsku kulturnu baštinu široj javnosti, poput Arheološkog parka Iovia-Ludbreg… Gostujuća je predavačica na Odsjecima za povijest, arheologiju i povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članica uredničkih odbora nekoliko znanstveno-stručnih časopisa – kažu o njoj iz Gradske uprave.

Nagradu Grada Ludbrega dobit će Vitomir Namjesnik i Štefica Pavković, oboje iz Ludbrega.

– Kao policajac i dragovoljac Domovinskog rata Vitomir Namjesnik odlazi na ratište u istočnu Slavoniju. Na prvoj crti bojišnice dao je ogroman doprinos u obrani Vukovara, kasnije je zarobljen te odveden u srpske koncentracijske logore u Stajićevo zajedno s preko 100 policajaca iz Policijske uprave Varaždinske. Nakon izvršene razmjene, po povratku iz logora nastavlja raditi na raznim rukovodećim poslovima u Policijskoj upravi sve do umirovljenja 2003. godine. Nakon odlaska u mirovinu aktivnije se uključuje u rad sportskih i ostalih udruga civilnog društva. Kao nogometaš, nogometni sudac, delegat i disciplinski sudac, u četiri mandata obnašao je dužnost tajnika Nogometnog kluba Podravina te vodio brigu o svim uzrastima nogometaša, a tijekom 2019. i 2020. bio je i predsjednik. Značajan doprinos ostvario je 2019. godine kod pripreme i obilježavanja 100-godišnjice Podravine te prigodne monografije – navodi se o Namjesniku u obrazloženju.

Štefica Pavković rođena je Ludbrežanka i to s dugogodišnjim djelovanjem te rezultatima u  obrtništvu i malom poduzetništvu, humanitarnom djelovanju čime je doprinijela razvitku, promidžbi i ugledu grada.

– Često puta je bila donator, pokrovitelj i organizator društvenih, kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih manifestacija, priredbi i događanja. Kao višegodišnja gradska vijećnica u Gradskom vijeću Grada Ludbrega zalagala se za potrebe i interese sugrađana kao i provođenje projekata. Zapažen je i njezin rad u obrtništvu, a posebno u ženskom poduzetništvu te kao predsjednice ludbreškog Udruženja obrtnika i turističke zajednice. Nasljeđe i pripravnost koju nosi u sebi, u svom srcu za svoj grad i ljude njezin je moto i način života i takvo je razmišljanje vrijedno isticanja i stalnog podsjećanja i drugih da sami grade i rade svoje vlastito mjesto, prostor i kulturu.

Za plaketu Grada Ludbrega predloženi su Dječji salon Pinokio kao specijalizirana trgovina dječjom opremom i odjećom iz vlastite proizvodnje te Udruga Žene iz centra svijeta koja njeguje ludbrešku baštinu.

Zahvalnice Grada Ludbrega dodijelit će se Ivanu Črepinku za iskazanu humanost i plemenitost, Tomislavu Horvatu koji je trener mlađih uzrasta košarkaša u KK Grafičar, Zlatku Hrelji za višegodišnji rad i javno djelovanje na području kulture i društvenog života, Vladimiru Kataleniću koji je 35 godina član KUD-a Anka Ošpuh, volonterki u raznim organizacijama i udrugama te vrsnoj čitateljici ludbreške knjižnice Đurđi Kokanović i Ivici Vidoviću, višestrukom darivatelju krvi. Javna priznanja dodijelit će se na svečanoj sjednici Grada Ludbrega.