KREATIVNA KRIŽEVČANKA

Tamara izrađuje unikatne staklene kuglice koje svakom božićnom drvcu daju poseban sjaj

Izrađujem najviše naušnice, potom ogrlice, narukvice, broševe, ukrase za mladenke itd. Uglavnom nakit za sve moguće prilike – kaže te priznaje da je do sad imala većinom ugodna iskustva.

16:00h
0

Božićne kuglice nešto su čemu je teško odoljeti, pogotovo u ove blagdanske, svjetlucave dane. Svatko od nas voli da bor bude bogat i krcat malim šarenim lopticama kojih nikada nije previše, a rupa na boru za svaku novu uvijek se pronađe. Upravo se izradom takvih, unikatnih staklenih kuglica bavi Tamara Horvat iz Križevaca.


Ova 43-godišnjakinja po zanimanju je trgovkinja. Raditi je počela s 19 godina, prvo u trgovini pa veleprodaji, nakon toga i kao komercijalistica, što joj je danas primarno zanimanje. Zaposlena je u jednoj križevačkoj tvrtki, a kad dođe s “normalnog” posla baca se na kreativu i svoje jedinstvene radove.

Već desetak godina radi raznovrstan unikatni nakit.

– Krenulo je tako što sam prvo počela raditi naušnice za sebe i neke prijateljice kojima se to jako svidjelo pa se onda postavilo pitanje zašto ih ne prodavati i tako je krenulo. Roditelji su imali trgovinu galanterijom i tu se moj nakit fino uklopio – objašnjava Tamara.

Nakon toga je otvorila Facebook profil Tamarix design i tek tada je krenulo kako treba jer je ovim putem mogla doći do šire mase ljudi.

– Izrađujem najviše naušnice, potom ogrlice, narukvice, broševe, ukrase za mladenke itd. Uglavnom nakit za sve moguće prilike – kaže te priznaje da je do sad imala većinom ugodna iskustva.

– Ljudi stvarno cijene ručni rad i uvijek dobivam pozitivan feedback, tako da sam svoj trud gotovo uvijek uspijevala naplatiti. Svojevremeno, prije korone, primala sam svakodnevno narudžbe, pa i više njih dnevno. Ponekad sam jedva stizala izraditi, jer uz posao i kućne obaveze, teško je sve na vrijeme odraditi – veli nam.

Kupci su joj u većini slučajeva bile žene, u rasponu od 16 do 50 godina.

– Otkako radim i ukrase za bor, krug kupaca proširio se i na muškarce – pojašnjava.

Slike nakita i kuglica redovito objavljuje na službenoj Fb stranici Tamarix Design te na Instagram profilu Tamarix.jwl.

– Jako puno pažnje posvećujem i fotografiji svojih proizvoda. Obavezno sve fotografiram i uređujem fotografije prije objavljivanja. Taj korak moram raditi iz razloga što se fotografijom izgubi boja ili se pojavi sjena na proizvodu. Težim tome da fotografije budu čiste i jako mi je važno da su boje što vjernije prirodnima – kaže te dodaje kako vodi računa da su objave redovite, što ujedno privlači nove kupce, ali i održava povezanost sa starima, otkriva nam.

– Smatram da je danas jako važno što objavljuješ, kako to što objavljuješ izgleda, da li je fotografija dovoljno kvalitetna te da budeš dosljedan samome sebi, a jako je bitno stalno imati noviteta, mora biti zanimljivo – kaže.

Božićne ukrase za bor, tj. unikatne kuglice počela je izrađivati ove godine.

– Ideja je došla sa Pinteresta, ali naravno, to je bila samo ideja, kuglice su na kraju ispale totalno “na moj način”. Već u samom startu sam bila jako zadovoljna. Nakon par dana kontaktirale su me žene iz KTC-ovog trgovačkog centra s upitom da li bi htjela za njih izrađivati kuglice. Naravno, pristala sam i ujedno mi je bilo drago da im se sviđaju. Tako sam krenula u nešto veću proizvodnju. Kuglice je moguće pronaći u spomenutom trgovačkom centru na odjelu kućnih potrepština – veli Tamara koja je u ovom poslu apsolutno sama svoj majstor. Pomagača nema, niti ih ne traži jer kaže u šali kako bi im, zbog njene zahtjevne prirode, sigurno puno prigovarala, pa to nitko ne bi izdržao.

Inspiraciju pronalazi u trendovima, modi, nekim ličnostima, raznim kulturama, a često surfajući internetom naiđe na nešto što joj se sviđa i tada to izradi, ali na svoj način.

Kako ide proces izrade kuglica i koliko sve skupa traje, pitamo.

– Na kuglicu prvo lijepim cirkone u traci. Postupak je dugotrajan iz razloga što se sve mora lijepiti u segmentima jer se ljepilo sporo susi, tako da nakon što polijepim prvi dio do pola, kuglicu moram odložiti i istu stvar napraviti na drugoj, pa trećoj i tako sve redom iz tog seta. Čekajući da se taj prvi dio dovoljno osuši da bi ga mogla okrenuti i lijepiti dalje, uvijek krećem na sljedeći set npr. zlatnih, pa i na treći set. Vremenski je dosta zahtjevno – detaljno pojašnjava.

Repromaterijal pronalazi svuda po svijetu.

– Veliku većinu kupujem u Zagrebu, gdje mi je dobavljač, ali često znam tražiti neke stvari, kojih kod nas nema, pa tražim na Ebayu i tamo naručujem – rekla nam je na kraju Tamara Horvat.

čitam...