Teško do papira za solarne elektrane

06:27h
0
Ilustracija

Općina Novigrad Podravski bila je prva u našoj županiji koja je nakon podužeg postupka uspjela krenuti u korištenje javnih prostora za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Konkretno, na krovu sportske dvorane u općinskom središtu postavljena je sunčeva elektrana snage 30 kilowata.

Iako Općina ima u planu još dva takva projekta, načelnik Mladen Mađer kaže da se u zadnjih par godina prilično toga promijenilo, ali bar što se tiče brzine kojom Hrvatski operator tržišta energijom ili skraćeno HROTE odgovara na zahtjeve, stanje je još gore nego prije.

– Mi smo predali zahtjeve jer imamo projekte za izgradnju još dvije solarne elektrane. Jedna je jačine 24 kw na sportskom igralištu i druga je od 28 kw na našem Društvenom domu. Podnijeli smo zahtijev, sada će biti dvije godine, ali s obzirom da HROTE mora dati suglasnost, još ju nismo dobili. Nije baš lako dobiti suglasnost da izgrade solarnu elektranu kako bi onda ostavrili prihod od prodaje struje direktno Elektri – rekao je Mađer.

Mađer kaže da stoga ne bi baš preporučio poduzetnicima upuštanje u projekte ove vrste; proizvodnja električne energije za sada je isplativa za vlastite potrebe, no u slučaju da je namijenjena prodaji u javni sustav teško da je isplativo nekoliko godina izgubiti samo na ishođenje dozvola.

Podsjećamo, iako smo o novigradskoj solarnoj elektrani pisali još početkom 2011-te, ona je počela raditi tek u siječnju prošle godine. Općina je izabranoj tvrki iznajmila krovište sportske dvorane na 14 godina, a tijekom njih prihoduje 7% vrijednosti proizvedene energije.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr