Povodom fašnika

Testirali smo krafne po Koprivnici! Kao nestručni ljubitelji šećera, lagano lakomi na slatko, bez problema složili smo se oko apsolutne pobjednice

Slažem se s Matijom, iako mi je pekmez malo presladak, rekao je Marko, na što je Irena skoro poludjela, rekavši kako pekmez mora biti sladak.

13:59h
0
Foto: Ivan Balija
Marko, Sonja i Matija. Irena je sa strane jela krafne // Foto: Ivan Balija

Berliner, Berliner Pfannkuchen, Pfannkuchen, Faschingskrapfen, Krebbel, Kreppel, Pączki, Fánk, Šišky, Koblihy, Krofi, Krofne, Krafne, Sufganiyah, Pyshki, Пышки, Ponchik. Sve je to naziv za manje-više ono što mi zovemo krafnama.


Prema TasteAtlasu, riječ krafne – ili krofne, kako kome drago – dolazi od riječi krapfen koja datira iz 9. stoljeća. Vjeruje se kako su se izvedenice ovoga tijestastoga, slatkoga obroka raširile po europskim zemljama, poprimivši različite nazive.

Dosta pametovanja, mi ih vežemo uz maškare, poklade, vrijeme u kojemu u svakoj pekari, u svakoj maloprodaji ili veleprodaji one dobivaju istaknuto mjesto, najčešće u to vrijeme s nižim cijenama, a slatki vrtićarci i osnovnoškolci njima se goste i dijele ih po ulici.

Naš sud uzmite sa zrnom soli, ili šećera

Mi – Irena, Matija, Sonja i Marko – kolege iz tvrtke Kosinus i portala ePodravina.hr, odlučili smo testirati nekolicinu krafni pronađenih u koprivničkim pekarama i slastičarnicama. Kako smo mi dizajneri, programeri te novinari, očito je kako je naš sud nestručan pa tako naše ocjene uzmite sa zrnom soli. Ili šećera, jer, ono, jedemo krafne. Jednako tako, nismo u obzir uzeli sve krafne iz našega grada ili, pak, županije. Tko bi, pobogu, toliko pojeo, lagali smo se i ugrabili samo šest komada s pekmezom/džemom/punjenjem od voća.

Foto: Ivan Balija
Slatke krafnice // Foto: Ivan Balija

Čokoladne, dobacila je Irena prilikom postavljanja “pravila” ove recenzije, nisu krafne. Njoj su najbolje prazne, rekla je i izbjegla naše začuđujuće poglede, dok je Matija s ubrusom u rukama objašnjavao kako nož valja obrisati poslije svake krafne kako se drugi uzorak ne bi kontaminirao. Skoro smo kao pravi profesionalci. Skoro.

Izdvojimo kako je ukupna ocjena prosjek naših četiriju danih na temelju komadića odrezanog od svake krafnice/krafnetine. Uglavnom smo jedni bili na tragu drugih. Tako smo jednoglasno donijeli i sud o krafni pobjednici, apsolutnoj kraljici veljače. A o kojoj je riječ, pročitajte u nastavku!

Dakle, krenimo!

1. Žitopek – 4 kune.
Foto: Ivan Balija
Krafna Žitopek // Foto: Ivan Balija

Da je tijesto umjereno žilavo, a punjenje bezukusno, mislio je Matija.

– Osjeti se ulje u kojem se pekla. Malo, ne jako, ali se osjeti, ne znam kako će biti na ostalima – dodao je Matija.

– Kaj je bez okusa? Meni je dobro i tijesto je fino mekano, vraća se kako treba biti. Šećera je bilo dosta. Prema izgledu mi je, zasad, broj 1 – usprotivila se i zatim uzvratila Sonja.

Irenino nepce – koje je naviknuto na čokoladne proizvode s 1000 posto kakaa, ali to u ovome slučaju nije važno – kaže kako je pekmez solidan, tijesto mekano. Nije bila premasna, a jest sočna.

– Slažem se s Matijom, iako mi je pekmez malo presladak – rekao je Marko, na što je Irena skoro poludjela, zaključivši kako pekmez mora biti sladak.

Ocjena: 4

2. Mlinar – 2,50 kuna.
Foto: Ivan Balija
Krafna Minar // Foto: Ivan Balija

Tijesto je malo brašnasto, smatra Marko, potpuno nestručan. Složio se s Matijom da se čini kao da nije potpuno pečena, a opet tvorničkoga okusa.

– Krafna, barem po meni, ne bi trebala biti prhka. Tijesto je nekakvo pufasto, čudno – mislila je Irena.

– Drugačija je, totalno. Tijesto je gusto, ali mekano. S vanjske je strane crunchy jer ima puno šećera koji se rastopio – testirao je Matija.

– Moja zamjerka je što nije pekmez od marelice, već neka izvedenica. Meni prolazi samo marelica, nije mi – stava je Sonja.

Ocjena: 3

3. Beny – 2,50 kuna.
Foto: Ivan Balija
Krafna Beny // Foto: Ivan Balija

Dok Irena nije osjetila marmeladu, što je možda i do neprecizno razrezane krafne, Matija je dobio pristojnu količinu.

– Prežilava je, ali jako dobro izgledaju – kratko i jasno kaže Sonja pa se nadovezuje Matija.

– Punjenje je bolje nego u dosadašnjim, ali ga je malo – njegovo je mišljenje.

Ireni je, pak, krafna najgora dosad.

– Tijesto mi je bezlično, žilavo. Marmelade skoro nema – uletjela je Irena s komentarom na koji je Marko dodao kako baš moraš, onako pošteno, zagristi krafnu i razderati je zubima kako bi otkrio što krije.

Ocjena: 2

4. Klas – 2,50 kuna.
Foto: Ivan Balija
Krafna Klas // Foto: Ivan Balija

Pekmez je jako fin, uživala je Irena u njegovu okusu, dok su se Sonja i Marko dogovorili kako je punjenje čudno.

– Joooj, kako ste… Ja se baš iznenadim dok je pekmez drugačiji, meni je to show – klimala je glavom Irena, nezadovoljna našim izjavama.

– Ma fino je, samo je drugačije – opravdavao se Marko.

Tijesto nam je bilo čudno, nije se vraćalo u prvobitni položaj nakon pritiska. Bila je i poprilično masna, nedovoljno pečena.

– Jako se osjeti ulje u kojemu se pekla. Punjenja je jako puno, previše. Kad se to zbroji, krafna ne valja – oštar je bio Matija.

– Meni nema previše punjenja. Ali nije dovoljno pečena – kazao je Marko, a potvrdila Sonja.

Ocjena: 2

5. Duga – 3,50 kuna.
Foto: Ivan Balija
Krafna Duga // Foto: Ivan Balija

Spužvasta je i pekmez je dobar. Taman ga je, fino se vrati, govorili smo za ovu slasticu.

– Krafna mora biti spužvasta – poentirala je Irena.

– Dobro miriši, super izgleda i super je punjenje. No, aftertaste je katastrofa – riječi su Matijine.

Ireni sve izgleda super, ali joj je tijesto razočaravajuće.

– Okus tijesta mi je bezličan, nešto mi nedostaje, ostalo je oke. Malo je suha izvana – viđenje je Irene.

– Pod broj 1, pekmez mi je dobar. Tijesto je rahlo, ili kako se to veli – veli Sonja.

Ocjena: 3

6. Slatke delicije – 3,50 kuna.
Foto: Ivan Balija
Krafna Slatke delicije // Foto: Ivan Balija

Mmmm, iznenadila se Irena. Tijesto s najviše arome dosad, sigurna je u svoje riječi bila Irena.

– U, da, uvjerljivo – složio se Marko.

– Pekmeza je taman, nije premasna, a tijesto je super, aromatično – vratila se Irena komentiranju, gotovo unaprijed zabilježivši ocjenu.

Super je kaj se osjeti limun u tijestu, zadovoljno je Matija proučavao ostatak krafne među prstima.

– Paše s punjenjem koje nije preslatko – povezao je Matija.

Ponovili smo kako je tijesto baš kakvo bi trebalo biti, kao i punjenje i dobili našeg pobjednika!

Ocjena: 5

7. (izvan konkurencije) Dergez – 2,99 kuna.
Foto: Ivan Balija
Krafna Dergez // Foto: Ivan Balija

Kako nam je u trenutku našega dolaska teta iza pulta kazala da su, oko 9 sati ujutro, već prodali sve s marmeladom/pekmezom/džemom/boktepitaj kojom prerađevinom, morali smo uzeti jednu krafnu s čokoladom. Stoga, nećemo je uvrstiti u izbor, ali ćemo je prokomentirati. Nemojte nam uzeti za zlo, nismo željeli baciti je. He-he.

– Nah, krafne s čokoladom mi nikad nisu bile nekaj – rekla je opet Irena, ponovimo, ljubiteljica čokolade!

Namaz je Marku bio kmek, krafna sveukupno solidna. Neka sredina, mljackala je Sonja.

– Suha je, guti me, ne valja mi punjenje – bunio se tradicionalno najkritičniji Matija.

Ocjena : 3

Zaključak napisan punoga želudca!
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Nakon pola sata glabanja, pametovanja, uživanja u šećeru, pobjednik je krafna iz Slatkih delicija! Svi smo joj dali peticu, uživali smo.

Cijene smo naveli, vidljivo je. No, kako su sve tu negdje, nismo ih smatrali relevantnima. Sve su fine, sve su dobre, krafna je krafna! Uzmite onu koja vam dođe pod prste – kako one u pekarama i slastičarnicama, tako i one u trgovačkim centrima koje ovdje nismo uzeli u obzir jer valjda nema osobe koja ih nije probala. Baš smo tako i mi napravili čim smo ugasili fotoaparate i snimanje. Pojeli smo ih bez da smo gledali čije su.

čitam...