6.5 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
teška situacija

Tihomir Husnjak, vlasnik turističke agencije koja se, kao i sve, bori za opstanak: Jedino što sad radimo su odgode putovanja
T

Da bi preživio ovaj period, te zadržao uz sebe i svoja dva radnika, Tihomir je zatražio pomoć i odlučio koristiti mjere Vlade.

Ne propustite

Tihomir Husnjak, koprivnički poduzetnik, vlasnik turističke agencije Alpe Adriatours, također se ovih dana bori za opstanak svoje tvrtke. Putovanja su zabranjena, kako van države, tako i unutar države, a to je definitivno faktor koji ne ide u prilog njegovu poslovanju.

– U ovom trenutku jedino što radimo su odgode putovanja i prebacivanja svih putovanja na jesen, čak nešto i na drugu godinu. Pokušavamo dogovoriti sa strankama neki kompromis jer situacija je izvanredna i svima je vrlo neizvjesno – rekao je Tihomir Husnjak.

Njegova agencija iako je u ovom trenutku zatvorena, radi se na pripremama za ljetnu sezonu.

– Radimo pripreme za ljetnu sezonu i nadamo se da ćemo uspjeti barem nešto napraviti i pokrenuti, ali jedino čemu se iskreno nadamo jest da ćemo nešto uspjeti napraviti na jesen, ako se sve ovo smiri. Apeliramo ovih dana na sve naše drage klijente, ali u ime svih svojih kolega, da rade odgode, a ne otkaz putovanja – rekao je vlasnik turističke agencije.

Napomenuo je kako se u ovom trenutku u cijeloj EU komunicira na takav način. Partneri, čak i iz Italije ne vraćaju akontacije za uplaćene hotele.

– Znači taj novac nije kod nas. Vlada je dala isto takvu uputu, a novim zakonom je to čak i regulirano drugačije nego je ranije regulirano EU direktivom. Tako da, svi moraju shvatiti da novac nije kod nas i nemamo u ovom trenutku od čega ni vraćati – rekao je Husnjak te napomenuo kako je novac akontiran, a svima onima koji žele otkaz, agencije ne mogu garantirati ukupan povrat bez obzira na sve, jer s time je ugrožen cijeli turistički sektor, rekao je.

Ilustracija
Ilustracija

– Trenutno smo u jako teškoj situaciji i molimo sve za razumijevanje dok pokušavamo naći nove datume putovanja – govori Husnjak.

 

Vlasnik agencije Alpe Adriatours rekao nam je kako nema ni upita za neka buduća putovanja, jednostavno je sve stalo što i ne čudi s obzirom na trenutno stanje.

– Sve je otkazano do polovice šestog mjeseca, a ni nakon toga ne znamo kakve će biti preporuke pa tako pokušavamo s klijentima dogovoriti da ipak još malo pričekaju da vidimo razvoj situacije – objašnjava Tihomir.

Njegova agencija bavi se između ostalog i kongresnim turizmom koji i čini veliku većinu njegova poslovanja, tako da je i s te strane ovaj koprivnički poduzetnik “zavezanih ruku”.

Kongrese smo uspjeli uglavnom prebaciti na deveti i deseti mjesec, nešto ćemo i na drugu godinu. Ne možemo se osloniti ni na njih, jer svi znamo da su zabranjeni skupovi,  tako da, ako to ostane dulje vrijeme na snazi taj segment turizma će se najteže i najkasnije oporaviti – rekao je Husnjak te naglasio da se sada jedino može nadati pozitivnom raspletu oko bolesti kako bi jesenske skupove mogli održati barem u Hrvatskoj, s obzirom na to da će međunarodni kongresi biti teško mogući ove godine.

Da bi preživio ovaj period, te zadržao uz sebe i svoja dva radnika, Tihomir je zatražio pomoć i odlučio koristiti mjere Vlade.

Dobili smo oslobođenje od dodatnih nameta na plaću i isplatu propisane osnovice za sve djelatnike, tu moram reći – svaka čast na mjerama jer bez toga ne bi uspjeli zadržati zaposlenike uz doslovno nula kuna prihoda i uz sve rashode koje imamo – rekao je Husnjak. Inače, Tihomir je prije nego je počela ova kriza, razmišljao o novim zaposlenicima s obzirom na to da su imali puno ugovorenog posla, ali sve je to stopirano u drugom mjesecu ove godine, jer već tada su turističke agencije osjetile prve probleme u poslovanju.

Njegovi radnici o ovom trenutku rade od kuće

Ured je službeno zatvoren za stranke i fiskalna blagajna odjavljena, ali smo se dogovorili da ako netko želi doći u ured onda to može. Pod uvjetom da je onda samo ta jedna osoba u uredu. Kako sam već i rekao, radimo pripreme kako bi bili spremni na sve kada ponovno krenemo s radom agencije. Ono što se nadam jest da ćemo uspjeti realizirati neka putovanja unutar Hrvatske. Pretpostavljamo da će ipak biti ljudi željnih da  se malo maknu i otputuju negdje kada se sve vrati u normalu – rekao je. 

Tihomir nam govori kako se nada da će se situacija u dogledno vrijeme smiriti, a samim time njegovi zaposlenici u tom slučaju mogu računati na svoje radno mjesto.

Uz Vladine mjere i neka naša sredstva možemo ovako izdržati četiri do pet mjeseci, no trebalo bi se nešto kroz, recimo, dva mjeseca pokrenuti. Ako se situacija ne smiri, morat ćemo o svemu jako dobro razmisliti. Sve ovisi o razvoju situacije. Ako do šestog mjeseca bude išta bolje, onda ćemo raditi i dalje, a ako ovo potraje, onda definitivno moram dobro razmisliti što ću dalje – zaključio je Koprivničanac Tihomir Husnjak.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×