19.3 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Iskop

Tijekom rekonstrukcije ulice pronađen masivan kameni zid, moguće da je iz vremena antičke Iovije
T

Podsjetimo, Antička je Iovija nastala u ranocarsko vrijeme na važnoj podravskoj prometnici koja je povezivala Ptuj i Osijek, dva velika centra provincije Panonije.

Ne propustite

U tijeku je rekonstrukcija Kalničke ulice, jedne od najstarijih ulica u Ludbregu.

Tijekom zemljanih radova na uređenju ulice vršen je i arheološki nadzor od strane arheologinje ujedno i voditeljice Muzeja grada Ludbrega Jelene Koprek.

Masivan kameni zid

Prilikom iskopa pronađen je dio masivnog kamenog zida.

– Zid je izgrađenog od većeg duguljastog i manjeg kubičnog kamenja. Uočilo se da je gornja površina zida zaglačana slojem sivkastobijele žbuke, no visinu, širinu i dužinu zida nije bilo moguće odrediti zbog nemogućnosti daljnjeg iskopa zbog blizine kuće i privatnog prilaza. Zid je istražen u dužini od 4,90 metara u smjeru sjever-jug te u širini od 2,20 metara u smjeru istok-zapad. Sa zapadne strane je pronađen rub zida, dok s istočne strane ide još unutar stijenki iskopa – otkriva arheologinja za Ludbreške e-novine.

Masivan kameni zid  pronađen u Kalničkoj ulici u Ludbregu//Izvor: Ludbreške e-novine

Antička Iovija

Gledajući način gradnje i dimenzije ovog zida, Koprek navodi kako bi mogao pripadati zapadnom bedemskom sustavu antičke Iovije.

Podsjetimo, Antička je Iovija nastala u ranocarsko vrijeme na važnoj podravskoj prometnici koja je povezivala Ptuj i Osijek, dva velika centra provincije Panonije. Prostorna organizacija Iovije, od koje su djelomično istraženi javni i stambeni dio, preklapa se s prostorom šireg centra današnjeg Ludbrega.

– Zid je dokumentiran te je napravljena geodetska situacija, a nakon toga je zaštićen geotekstilom – poručuju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Samo se nižu

Pao još jedan koprivnički “travar”, uzgajao marihuanu i prodavao je po gradu

Još je jedan diler droge pao na koprivničkom području, javlja policija. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičen je 27-godišnjak zbog proizvodnje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×