Broom broom u Domu Mladih

Tim Rimac: Najveći izazov nam je inovativnost jer radimo nešto s čim se nitko prije nije bavio

17:00h
0
Moderator Ivan Šarić u razgovoru s Mirom Zrnčevićem iz Rimčevog tima // Foto: Matija Gudlin

Inovacija i inovativnost danas su čovjeku nužni kao kruh i voda, jer je bez toga opstanak na globalnom tržištu prilično težak – rekla je direktorica Poduzetnika Martina Golčić.

Koprivnički poduzetnik, koji u suradnji s partnerom Udruženjem obrtnika Koprivnica, provodi projekt “Ready, Steady, Go!” danas je u Domu mladih organizirao event pod nazivom “Broom broom”, susret zainteresirane javnosti i inovativnih poduzetnika.
Velikom broju mladih, srednjoškolaca i studenata, sa svojim su se poduzetničkim pričama predstavili predstavnici tvrtki BeadItOn, Rimac automobili i GIS Cloud.

startup_23042016_01_mg
Iva Horvat // Foto: Matija Gudlin

Vlasnica BeadItOn-a Iva Horvat nedavno se “okitila” titulom Cosmo poduzetnice godine. Ova mlada Koprivničanka počela je izrađivati nakit koji danas nose neke od najpoznatijih Hrvatica.
– Sve je počelo spontano i neplanirano jer je krenulo iz hobija. Mladima bi poručila da, ako imaju dobru ideju, neka ju probaju realizirati i neka slijede svoje srce jer danas u Hrvatskoj nedostaje mladih ljudi koji bi pokrenuli ekonomiju. Savjetujem im da se prije jako dobro informiraju, jer sam osobno propustila poticaj od 23.000 kuna samo zato što nisam znala da ću na njega imati pravo ako se samo jedan dan prijavim na zavod za zapošljavanje – rekla je Iva te dodala kako joj je velika prepreka u poslovanju nelojalna konkurencija.

startup_23042016_03_mg
Miro Zrnčević // Foto: Matija Gudlin

Predstavnik Rimac automobila Miro Zrnčević, zadužen za testiranje i razvoj, objasnio je što znači raditi u inovativnom okruženju tvrtke Rimac automobili, te kako je od Matine ideje nastao jedan od danas najpoznatijih i najrazvijenijih biznisa u kojem su 80 posto zaposlenih inžinjeri.
– Projekt je rezultat entuzijazma i ljubavi prema utrkama Mate Rimca, koji je električni pogon prije desetak godina implementirao u svoj stari BMW. Uslijedio je razvoj zasebnog električnog automobila i svih sustava koji ga pokreću. Tvrtka danas radi proizvode i projekte električne mobilnosti za druge firme, od automobila preko plovila do svega što se kreće na struju – rekao je Zrnčević, a mladima koji razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode savjetovao prije svega originalnost.
Dodaje kako im je najveći izazov inovativnost, jer se bave stvarima kojima se nikad prije nitko nije bavio, ne postoji literatura niti se ikoga može pitati za savjet.

startup_23042016_02_mg
Dino Ravnić // Foto: Matija Gudlin

Kako GIS Cloud korištenjem vlastitih modernih kartografskih tehnologija omogućava što bolje korisničko iskustvo pri radu s kartama i općenito prostornim informacijama, objasnio je suosnivač i direktor tvrtke Dino Ravnić.
– Radi se o sustavu koji već šestu godinu omogućava organizacijama da upravljaju prostornim podacima na efikasan način u cloudu. Na taj način tehnologiju kartografije omogućujemo svima koji za to imaju potrebe. Trenutno imamo preko 70.000 korisnika diljem svijeta, oko 360 klijenata, a software izvozimo u 42 države. Najveći izazovi u poslu su nam inovacije i brza prilagodba tržištu. Mladima savjetujem da krenu, pogotovo ako se radi o programskom rješenju koje se može izvesti u svakoj “garaži” – savjetuje Ravnić.

– Ovim eventom želimo mladima približiti inovativnost i inovacije te ih potaknuti da u životu i budućem poduzetništvu razmišljaju upravo na taj način. Inovacija i inovativnost danas su čovjeku nužni kao kruh i voda, jer je bez toga opstanak na globalnom tržištu prilično težak – rekla je direktorica Poduzetnika Martina Golčić te dodala kako se ovim skupom ujedno obilježava i Dan intelektualnog vlasništva.

Daliborka Fundak, voditeljica ureda u Patent Projektu d.o.o., objasnila je detalje oko zaštite patenta, žiga i industrijskog dizajna.

U sklopu projekta, Tim Rimac je na koprivničkom trgu izložio električni automobil Concept_One i električni bicikl Greyp, o kojima su zainteresirani građani imali brojna pitanja.

Projekt “Ready, Steady, Go!”, u sklopu kojeg je event održan, odobren je od stane Europskog socijalnog fonda, a njegova vrijednost iznosi 306.559,76 kuna od čega Europska unija financira 95 posto.

čitam...
Loading...