Program školska shema

Tisuće učenika dobit će besplatan zdrav obrok voća, povrća i mliječnih proizvoda iz dvorišta lokalnih OPG-ova

Novo je to da su se do sad prijavljivali proizvođači, a ne škole. Sad će one odabrati tko im je najbliži i najpovoljniji. Djeca će dobiti domaće proizvode, iz naše županije, kazao je Ratimir Ljubić.

16:00h
0
Zdravi obrok u đurđevačkoj Osnovnoj školi // Foto: đurđevac.hr

Na program pod nazivom Školske shema koji podrazumijeva besplatne obroke voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, a provodi ga Ministarstvo poljoprivrede, prijavile su se sve osnovne i srednje škola s područja Podravine i Prigorja, uz učenički dom u Križevcima i ostvarile pravo na besplatni zdravi obrok.

Prema podacima Koprivničko-križevačke županije, školama kojima je Županija osnivač, odobreno je 400.000 kuna.

Svježe voće i povrće dobit će 4148 učenika svih 18 županijskih osnovnih škola, kao i 4166 učenika iz osam srednjih škola. Također, za 1825 školaraca u 16 osnovnih škola osigurani su obroci mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kad govorimo o gradskim školama, ukupno su za taj program osnovne škole u Koprivnici, uključujući i COOR Podravsko sunce dobile novac u iznosu od oko 153.522 kune. Što se tiče broja učenika, 1233 dobit će mlijeko i mliječne proizvode, a njih 2445 voće i povrće.

U Križevcima, uz COOR te dvije osnovne škole dobiveno je oko 102.085 kuna.Prema tome, u program voća i povrća ulaze 1662 učenika, a ovaj drugi njih 792.

U Đurđevcu je jedna osnovna škola koja je dobila 44.000 kuna što uključuje 352 učenika za mlijeko i mliječne proizvode te njih 696 za voće i povrće.

Ratimir Ljubić // Foto: Matija Gudlin

– Zadovoljni smo s rezultatima. Osigurali smo da sva djeca imaju jednom tjedno taj besplatni zdravi obrok. To se prošle godine pokazalo dobrim i želja nam je bila nastaviti to. Novo je to da su se do sad prijavljivali proizvođači, a ne škole. Sad će one odabrati tko im je najbliži i najpovoljniji. Djeca će dobiti domaće proizvode, iz naše županije. Tako ćemo pomoći i našim OPG-ovcima – kazao je Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko- križevačke županije.

Svaka škola ima pravo odabrati lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode.

No, skupina za raspodjelu voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode samo učenici osnovnih škola.

Spomenimo i to da Školska shema objedinjuje dosadašnju shemu školskog voća i povrća te program mlijeka i mliječnih proizvoda u školama.

Na razini cijele Hrvatske osigurano je 23 milijuna kuna te je za provedbu programa Europska komisija dodijelila Hrvatskoj oko 1,7 milijuna eura za voće i povrće te oko 800.00 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

čitam...