lokalni izbori na vratima

Tko će sve ući u borbu za križevačkog gradonačelnika?

Ravnatelj koprivničke bolnice i šef križevačkog HDZ-a dr. Mato Devčić isplivao je u kuloarima kao prvo ime ujedinjene križevačke oporbe koju čine HDZ, HDS i Mreža.

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Admir Sinani // Foto: Matija Gudlin

Krenule su javne kandidature za gradonačelničku poziciju Križevaca. Do lokalnih izbora su četiri mjeseca, a radno mjesto jamči snop od 13 tisuća i sitno novčanica za prilično sigurne četiri godine. Kao bonus tu je slatko tapšanje po leđima slatkorječivih duša, švedski stol po domjencima, cuga i tanz na vatrogasnim zabavama plus debela mogućnost da kasnije napadate „županije i sabore“.


Po sve te povlastice, još jednom, krenut će Ivan Majdak. Dugogodišnji sindikalni čelnik i bivši SDP-ovac prvi je obznanio kako kreće u borbu za podršku birača kao kandidat nezavisne liste, a na kojoj bi se navodno trebala naći imena poput kustosa Gradskog muzeja Ozrena Blageca i vjerne pratiteljice Mihaele Kemenović.

Majdaku je ovo drugi pokušaj, naime, 2016. godine ostao je kratak iza Rajna i Hrga te se nije uspio plasirati u drugi krug izbora za gradonačelnika, a nakon tog poraza, krenule su zavrzlame i unutarnja previranja u lokalnom SDP-u. Vrijedi istaknuti kako je upravo Majdak kao oporbeni lider tog vremena ozbiljno načeo Hrga žestokim i otvorenim kritikama optužujući ga za stranačko zapošljavanje, kumovske relacije, potencirao je „aferu benkice“ i odradio žestok dio posla koji je Rajn kasnije gospodski zakucao u svoju korist.

Po drugi mandat službeno kreće i aktualni gradonačelnik Mario Rajn. U četiri godine uspio je šokirati sugrađane ulaskom u HSS, bio je na listi za Sabor koji mu je promakao za dlaku, a pomalo tragikomičan bio je trenutak izlaska iz HSS-a i povratak u jato nezavisnih ptica pjevica. Iako je izgubio velik dio kredibiliteta kod tvrdokoraša kojima je pun kufer politikanstva, onih koji su mu poklonili povjerenje očekujući da neće šurovati sa strankama, velik dio naroda baš jebeno voli asfalt i zidanje i da im bude lijep prilaz do kleti. Dakle, dok je mješalice bit će i glasova.

Tko bi se još mogao upustiti u borbu za čelnu poziciju Križevaca, gdje su oporbeni kandidati? Ravnatelj koprivničke bolnice i šef križevačkog HDZ-a dr. Mato Devčić isplivao je u kuloarima kao prvo ime ujedinjene križevačke oporbe koju čine HDZ, HDS i Mreža. Prema sve glasnijim šaputanjima političkih zbivanja u Prigorju, Devčić je oporbeni kandidat broj jedan za gradonačelnika Križevaca, a nekako se logičnim čini da bi mu zamjenik mogao biti netko iz mlađeg naraštaja političara, pa se tu kao prvo ime provlači HDS-ovac Ivica Švagelj. Koliko tu ima istine, teško je prognozirati, no za oporbu je gorka činjenica kako su vrlo tanašni po pitanju kvalitetnih kadrova, a kamoli potencijalnih kandidata za gradonačelnika, još otkako je Tomislav Katanović napustio politiku.

Križevački SDP je također deficitiran po pitanju svježih lica kojima bi mogli iznenaditi javnost i ako odluče istaknuti svojeg kandidata, logično se nudi njihovo prvo ime stranke Marko Katanović, trenutni predsjednik Gradskog vijeća. Bila bi to prilično čudna situacija u kojoj stranka koja drži Rajna na vlasti želi ispoljiti vlastitog kandidata nauštrb aktualnog gradonačelnika koji po novi mandat ide s adutima i ostvarenjima koje je ostvario upravo uz pomoć tih istih ljudi?

čitam...