istraživanje

Tolerancija: Trećina maturanata misli da su gejevi bolesni, 50% smatra da bi se trebali skrivati

I dalje su nemalo prisutni diskriminatorni stavovi spram gejeva.

13:18h
0
Ilustracija // ingimage

Istraživači Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Fakulteta političkih znanosti, GONG-a, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišta u Grazu izvještavaju, primjerice, o značajnom napretku po pitanju tolerancije učenika završnih razreda srednjih škola prema gej osobama.

Dok je 2015. zabilježeno gotovo 50 posto maturanata koji su smatrali da je homoseksualnost neka vrsta poremećaja ili bolesti, s odmakom od šest godina postotak maturanata koji tako misli pao je na oko 34 posto, odnosno trećinu, piše Telegram.

I dalje su, međutim, nemalo prisutni diskriminatorni stavovi spram gejeva. Skoro 50 posto mladih smatra da se homoseksualnost ne bi trebala isticati u javnom prostoru.

Petina ih smatra da bi se osobama homoseksualne orijentacije trebao zabraniti rad s djecom, a na pitanju treba li gejevima dozvoliti posvajanje djece, maturanti su jako polarizirani – oko 40 posto ih je protiv toga, a oko 40 posto to podržava. Prije šest godina, više od 55 posto maturanata smatralo je da se homoseksualnim osobama treba zabraniti posvajanje djece.