18.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Tradicionalni kulturno-književni susret ‘Galovićeva pramalet’ u Peterancu
T

Ne propustite

Prošlog vikenda održana je na etno imanju obitelji Betlehem – „Galovićevom domu” u Peterancu, rodnom selu književnika naše moderne Frana Galovića (1887. – Mačva 1914.) tradicionalni kulturno-književni susret „Galovićeva pramalet”.

Ovaj susret održava se kroz godišnja doba “pramalet-leto-jesen-zima” baš kako je Galović i podijelio svoje najznamenitije djelo – kajkavski ciklus „Z mojih bregov”. Susret je bio posvećen hrvatskom i svjetskom klasiku naivne umjetnosti Ivanu Generaliću, na čiji grob u Sigecu je mala delegacija položila cvijeće, a posebno je predstavljen njegov umjetnički odnos učitelj – učenik s Krstom Hegedušićem od 1930. kao i njegov vrijedan crtež na pak-papiru iz 1968. godine kao predložak za veliki format ulja na staklu. U povodu 20. obljetnice smrti evocirana je i književna zaostavština Miroslava Dolenca Dravskog (Novo Virje, 1937. – Zagreb, 1995.) o kojoj je temeljito, egzaktno i s vrsnom podravskom empatijom govorila prof. Lidija Levačić Mesarov dok je upravo u njenom mentorstvu sigurnom i sjajnom interpretacijom pjesme „Mati” M.D. Dravskog nastupila i pobjednica ovogodišnjeg državnog „Lidrana” učenica 8.r. O.Š. Ferdinandovac Anita Ašperger .

Kroz raznovrstan i bogat program vodio je Ivan Drndić, a sudjelovali su pod vodstvom svojih mentora učenici O.Š. Fran Koncelak Drnje i P.Š. Fran Galović iz Peteranca, Udruga žena „Hrvatsko srce” iz Peteranca, potom članovi Varaždinskog književnog društva, „Colegiuma Hergešić” iz Zagreba te vrijedni članovi koprivničkog Matičina ogranka i pjesnici „Podravke ’72” Katica Rajić Popijač, Marija Hegedušić, Zdenka Čavić i Ivan Picer te sudionica županijskog Lidrana Ivana Betlehem. Okupljenima se nadahnuto obratio i odvjetnik Stjepan Bićan, a s nekoliko vrsnih kantautorskih uglazbljenih Galovićevih pjesama nastupio je i Bemian duet. Suorganizator je bio Ogranak Matice hrvatske Koprivnica.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Dvije dame današnje su slavljenice!

Anastazija i Bosiljka današnje su slavljenice. Anastazija je prilagodljiva, prirodna, ambiciozna, poticajna, uredna, pustolovna, poletna, samostalna, vesela i simpatična osoba. Bosiljka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×