19 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Treći TEDxKoprivnicaLibrary događaj oduševio posjetitelje
T

Ne propustite

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović” Koprivnica u srijedu 28. 5. 2014. održan je treći po redu TEDxKoprivnicaLibrary koji je oduševio sve prisutne. Uz splet govora uživo i govora iz bogate TED baze posjetitelji i govornici zajedno su se družili i raspravljali.

Jedan od govornika počeo je prijepodne oslikavati mural na stubištu na ulazu u Knjižnicu likom Frana Galovića povodom 100. godišnjice njegove smrti. Oslikavanje murala održava se i u sklopu 2. Streetart festivala Koprivnica koji organiziraju Mamuze, a mural je svojevrstan hommage Galoviću te je zagrijavanje za tradicionalnu Galovićevu jesen. Zidove Knjižnice tako su ukrasili članovi zagrebačke Pimp my Pump ekipe Ninoslav Pirš i Bernard Radić.

TEDxKoprivnicaLibrary otvorio je Sven Šestak koji je s prisutnima podijelio svoju ideju o ustroju kazališta u manjim gradovima pri čemu je ideji pristupio detaljno s više različitih aspekata. Zaključio je da je bitno poticati svijest o važnosti kulture u svim sredinama, a ne samo u velikim gradovima.

Sljedeći govornik bio je Krešimir Macan koji je prisutnima skrenuo pozornost na problematiku društvenih mreža i opasnosti koje vrebaju na njima. Važno je da postanemo svjesni činjenice da nas „veliki brat” stalno prati i da zna sve o nama. Današnji mediji znaju više o nama koji čitamo vijesti nego što su to znali prije.

Ninoslav Pirš, najnoviji član Pimp my pump ekipe, ispričao je kako je krenula ideja o ukrašavanju pumpi za vodu u Zagrebu, poznatih kao „Železni Francek”. Otkrio je odakle inspiracija i koliki pozitivan dojam ostavljaju te pumpe na građane grada Zagreba.

Toni Milun, profesor matematike, održao je intrigantno predavanje o važnosti matematike u svakodnevnom životu. Promišljajući o toj temi dotaknuo se i hrvatskog obrazovnog sustava i pozicije u kojoj se nalaze učitelji i učenici, ali i svog portala znanja koji je privukao veliki interes javnosti.

Posljednji po redu bio je Goran Živković, vokal koprivničkog benda Overflow koji je objasnio ideju za snimanje njihovog sedmog studijskog albuma pod nazivom Overflow i Miškina, prvog albuma izdanog na hrvatskom jeziku na kojem je uglazbljena poezija Mihovila Pavleka Miškine.

Svi će govori uskoro biti dostupni na mreži pa će ih svi koji nisu imali prilike uživo prisustvovati TEDxKoprivnicaLibrary događanju moći pogledati naknadno.

Knjižnica „Fran Galović” prva je knjižnica u Europskoj uniji koja je dobila licencu za održavanje ovakvog događaja.

Od svibnja 2013. godine Knjižnica i čitaonica „Fran Galović” Koprivnica dio je velike TED zajednice. Knjižnica kao ustanova koja, između ostalog, osigurava pristup znanju i informacijama, organizacijom TEDxKoprivnicaLibrary događaja podržala je i vrijedne ideje te omogućila njihovo širenje. Pokazalo se da se i u malom gradu kao što je Koprivnica mogu uspješno širiti velike ideje. Nadamo se da će naši govornici i njihove ideje inspirirati posjetitelje događanja te da će ih potaknuti na razmišljanje i djelovanje.

Održavanje ovog događaja medijski pokriva Koprivnica.net.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pjesme Podravine i Podravlja

FOTO/VIDEO Dvorana na pitomačkom festivalu popunjena je do posljednjeg mjesta, zapjevala i poznata Filipinka

Počeo je glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, tradicionalni festival koji već više od 30 godina privlači ljubitelje tradicionalne...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×