14.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Tri prometne nesreće zbog snijega i leda
T

Ne propustite

Snježno nevrijeme pogodilo je Hrvatsku, a u jutarnjim satima srijede na cestama Koprivničko-križevačke županije dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su četiri osobe zadobile tjelesne ozljede.

U Svetom Ivanu Žabno došlo je do sudara dva vozila, u kojem su dvije osobe ozlijeđene, te su prevezene u križevački Dom zdravlja.

U Galovićevoj ulici u Koprivnici sudarila su se dva osobna automobila, a jedna je osoba ozlijeđena.

Osobni i teretni automobil sudarili su se jutros u mjestu Molve Grede, pritom je jedna osoba zadobila tjelesne ozljede te je prevezena u koprivničku Opću bolnicu “Dr. Tomislav Bardek”.

Kako se do kraja tjedna najavljuje nastavak snježnih padalina, policija je ponovno upozorila vozače na obavezno korištenje zimske opreme i na opreznu vožnju:

Prvenstveno upozoravamo vozače osobnih automobila, kojih na prometnicama ima najviše, da zimska oprema za osobne automobile znači da se na vozilu nalaze zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Kako ne bi došlo do teških prometnih nesreća za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama vozači trebaju poduzeti slijedeće:

– prilagodite brzinu kretanja uvjetima na cesti – smanjite brzinu,
– povećajte razmak između vozila,
– izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača, upravljača,
– izbjegavajte pretjecati vozila ispred vas,
– izbjegavajte iznenadna zaustavljanja,
– usporavajte tako da ubacite u nižu brzinu ranije nego inače i omogućite tako postupno smanjenje brzine kretanja vozila,
– pravovremeno pomoću pokazivača smjerova dajte ostalim vozačima do znanja da ćete skrenuti vozilom,
– prilikom vožnje unazad obavezno uključite sva četiri pokazivača smjera,
– prije samog početka vožnje s vozila (krov, stakla. svjetla) skinite sav snijeg i led,
– u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postavite trokut kojim ćete upozoriti ostale vozače i maknite vozilo sa ceste na prvu prikladnu površinu,
– ukoliko dođe do zanošenja vozila na cesti nemojte kočiti, već lagano otpustite gas, te
– obavezno poštujte prometne znakove i znakove koje daju policijski službenici koji vrše regulaciju prometa.

Pješake molimo da za svoje kretanje obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističko-pješačke staze, te da se samo u iznimnim slučajevima kreću kolnikom prometnice. Pješak koji je obučen u jarke boje uočljiviji je od pješaka koji je obučen u odjeću bijele boje, a noću je potrebno na sebi imati reflektirajući prsluk ili neki drugi reflektirajući materijal. Cestu je potrebno prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima i vrlo oprezno, imajući u vidu da vozila u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama imaju puno duži zaustavni put.

Bicikliste molimo da koriste biciklističke staze odnosno da se kreću uz desni rub kolnika. Ne preporučamo vožnju biciklima na način da se u jednoj ruci drži kišobran jer se na taj način umanjuje stabilnost upravljanja biciklom i povećava mogućnost pada s istog. Prije nego što biciklisti izvrše radnju skretanja, moraju se prije toga, pogledom preko ramena lijevo odnosno desno, uvjeriti da tu radnju mogu izvršiti sigurno i o svojoj namjeri, davanjem znaka lijevom odnosno desnom rukom, upozoriti ostale sudionike u prometu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Avantura na dva kotača

FOTO Mario Laketa biciklirao do Vukovara i nazad: Kamioni su prolazili 20 centimetara uz mene, ali srce mi je bilo ispunjeno da ne mogu...

Priznajmo si, mnogi od nas se zadišu kada na biciklu odu do trgovine i natrag. Oni u malo boljoj...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×