Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrtnih kultura već je počelo, a prava sezona tek dolazi. Ovi trikovi za vrt pomoći će vam dobiti najviše iz vrta što možete.
Da bi biljke što zdravije krenule u rast, stari su povrtlari koristili biljne kupke. Vjerovalo se da sve krupnije i tvrđe sjemenke treba omekšati kako bi bolje klijale i imale ljepše cvjetove ili ukusnije plodove, piše Andrea Kern u knjizi “Vrtlarski trikovi iz davnina”, prenosi krstarica.com.
Sjeme lukovice omekšavalo se u otopini vode i balege, grašak, grah i rotkvica u izvorskoj vodi, artičoke u otopini vode i šećera ili meda. Ako je sjeme staro, revitalizirat će se namakanjem u procijeđenu kiselu vodu čiji mikroorganizmi potiču klijanje odvajanjem oboljelih dijelova klice od ovojnice sjemena, a ujedno ga hrane i štite od gljivica u tlu, piše N1.
Kupka od sirutke ili mlijeka
Prema zapisima, već prije 2000 godina rimski vrtlari kupali su sjemenke krastavaca, bundeva, lubenica i drugih biljaka iz porodice Cucurbitaceae u sirutki ili mlijeku. Mahunarke kao što su grašak, bob, leća, bob i slično najbolje je namakati u čaju od kamilice barem sat vremena prije sjetve. Potrebno je skuhati dvije žličice suhih cvjetova u jednoj šalici i ostaviti da odstoji 10 do 12 sati. Valerijana potiče rast korijena i “grije”, rekli su stari. Luk, poriluk, rajčica, paprika, peruanske jagode i ljetno cvijeće vole ovu biljnu kupku.
Kupka protiv “crnih nogu”
Različite vrste gljiva mogu potpuno uništiti mlade biljke, posjeći im stabljike ili razgraditi korijenje. Hren ili češnjak zaštitit će vas od bolesti “crne noge” ili odumiranja biljaka. Prema receptu iz knjige, 100 do 150 grama svake vrste narežite što sitnije i prelijte kašu mlakom prokuhanom vodom ili kišnicom. Nakon sat-dva procijediti. Ova kupka je dobra za rajčicu, krastavce i cinije, neven i lisicu. Budite oprezni, sjemenke mahunarki i kupusa ne vole ovu kupku.
Uvarak od preslice također će ojačati biljke. Bogat je silicijskom kiselinom, jača biljku koja postaje otpornija na gljivice. Posebno se preporuča u nju uroniti gomolje krumpira.