21.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
IN MEMORIAM

U 80. godini života preminuo veliki Nikola Novosel – Miško
U

Glumio je i u Mejašima, Dirigentima i Mužikašima te brojnim drugim filmovima i serijama.

Ne propustite

Jutros je u 80. godini života u koprivničkoj Općoj bolnici, nakon duge i teške bolesti, preminuo poznati križevački glumac, nastavnik, kulturni i društveni djelatnik, Križevčanin Nikola Novosel Miško, piše podravski.hr

Rođen je 8. studenog 1941. godine u Zagrebu, kao deveto dijete oca Đure i majke Katarine, rođene Kancijan. Ubrzo nakon rođenja obitelj se preselila u Ludbreg gdje je Nikola proveo svoje djetinjstvo.

Miško je u Ludbregu prijateljevao s književnikom Mladenom Kerstnerom, scenaristom popularnih televizijskih kajkavskih serija, među kojima i Gruntovčana u kojima se Miško proslavio kao Tuna Pišpek. Glumio je i u Mejašima, Dirigentima i Mužikašima te brojnim drugim filmovima i serijama. Jedan je od osnivača Križevačkog velikog spravišča.

Kao tenor pjevao je u zagrebačkim i križevačkim zborovima, u  studentskom zboru Ivan Goran Kovačić i Goranovcima u Zagrebu, u HPD-u Kalnik i Križevačkom katedralnom zboru. U sjeni njegovog glumačkog, glazbenog, humorističkog, vicmaherskog i svestranog društvenog rada bavio se znanstvenim i stručnim radom kao inženjer, magistar i predavač poljoprivrednih znanosti. Bio je društveno i politički aktivan ukazujući kroz humor sa špranjom, na svoj način, na društvene i političke probleme.

Davao se  i kao aktivist i dužnosnik Hrvatskog crvenog križa, posebno u borbi protiv alkoholizma, a bio je i politički aktivan kao vijećnik županijske Skupštine.

Za svestrani društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Počasni je građanin Ludbrega.

Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Glogovac

[FOTO] TRAGEDIJA Žena (58) pala s bicikla, udarila glavom i preminula

Danas u Glogovcu, točnije u Ulici Stjepana Radića dogodila se strašna tragedija. Smrtno je stradala 58-godišnjakinja koja se kretala na...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×