U Beču otvorene dvije izložbe naive

21:16h
0
Zdravko Mihevc govori na otvorenju izložbe u Beču

Pod pokroviteljstvom Veleposlantva RH u Austriji, u Hrvatskom centru u Beču otvorene su izložba slika Alpe Adria srce naive, nastalih lani u Hlebinama na umjetničkoj koloniji, te izložba slika i kipova Udruge hlebinskih slikara i kipara naive.

Sve posjetitelje su biranim rječima dobrodošlice pozdravili mr. Tibor Jugović, predsjednik Hrvatskog centra Beč, i Franjo Palković, predsjednik udruge LIKUD inače partner Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije u projektu Alpe Adria srce naive.

U ime suorganizatora izložbi, županijske Turističke zajednice i Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, govorili su direktor Zdravko Mihevc, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i Zlatko Kolarek, predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive.

Marijan Štimac je kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije govorio o Savezu Alpe Adria i projektima koje provodi Županija, a o naivnoj umjetnosti, na jedan posve drugačiji način, nadahnuto i simpatično, govorio je povjesničar umjetnosti Anto Nađ.

Izložbe koje se mogu razgledati do 18. svibnja otvorila je Zdenka Weber, ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beču.

U programu kojem su nazočili brojni hlebinski slikari sudjelovao je i glazbeni sastav Dubrovački kavaljeri. Nakon otvorenja posjetitelji su se družili s umjetnicima na prigodnom domjenku koji su priredili domaćini, a mogli su, uz županovo vino, kušati i klipiće s koprivom i pogačice Restorana Klas iz Koprivnice. Atmosferu su začinili najstariji hlebinski tamburaši. Nakon Beča izložbe će biti postavljene u Velikom Borištofu.

čitam...