U četvrtak preventivna akcija „Maloljetni biciklisti“

10:10h
0

Tijekom devet mjeseci 2011. godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 13 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali maloljetni biciklisti (djeca i mladi do 18. godine života).

U 11 nesreća maloljetni biciklisti zadobili su tjelesne ozljede. Teške tjelesne ozljede zadobilo je jedno dijete, a 10 maloljetnika je lakše ozlijeđeno.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Najčešće greške koje su dovele do ovih nesreća bile su brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno skretanje, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom.

 

Od 14 maloljetnika koji su sudjelovali u ovim nesrećama, njih osam je prouzročilo prometne nesreće.

Zaštitnu biciklističku kacigu nije koristio niti jedan od 10 vozača bicikala koji su je bili obvezni koristiti. Od ovih 10 biciklista, jedno dijete je teško ozlijeđeno, a osmero djece je lakše ozlijeđeno.

Kako su vozači bicikala jedna od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, kao jedna od mjera za smanjenje njihovog stradavanja Policijska uprava će u četvrtak, 6. listopada,  provesti preventivnu akciju „Maloljetni biciklisti“.

Prilikom provođenja akcije posebna pozornost posvetiti će se načinu sudjelovanja djece i maloljetnika u prometu biciklima – da li su stekli uvjete za samostalno upravljanje biciklom, da li koriste biciklističke staze ili trake, da li koriste zaštitne biciklističke kacige, kako se kreću obilježenim prijelazima biciklističkih staza, način upravljanja biciklom i tehničku ispravnost bicikla.

Za potrebe provođenja rečene akcije izrađen je prigodan letak koji će, zajedno s privjescima u obliku reflektirajućih prsluka, policijski službenici dijeliti maloljetnim biciklistima.

Leci će se uručivati djeci – biciklistima zatečenim kako nepravilno sudjeluju u prometu, a privjescima će se nagraditi djeca i maloljetnici koji biciklima pravilno sudjeluju u prometu.

 

čitam...