12.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 24. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kod poduzetničke zone

U Đurđevcu se nalazi ponajveći geotermalni potencijal u Europi, gradu može donijeti nova radna mjesta, ali i rentu, Janči: Za istraživanje se javilo čak šest svjetskih tvrtki
U

Natječaj u Agenciji za ugljikovodike završava sutra te će se nakon toga doznati tko će raditi istraživanja

Ne propustite

Agencija za ugljikovodike raspisala je natječaj za istraživanje i eksploataciju geotermala, među kojima se nalazi i geotermalno polje Leščan dva u Đurđevcu, koje se pokazalo kao jedan od najvećih potencijala u Europi.

Grad Đurđevac je još prije godinu dana raspisao javni poziv za istraživanje i eksploataciju geotermala u suradnji s tvrtkom Stari Grad, na koji se prvo javila tvrtka Nova Natura, a potom se javilo još pet svjetskih tvrtki.

O tome je bilo riječi na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca, a o svemu je govorio gradonačelnik Hrvoje Janči.

Također je rekao da su sa svima obavili razgovore te istaknuo da Grad podržava sve investicije na području grada.

– Posebno smo istaknuli da je naš cilj geotermale staviti u potpunu funkciju. Dakle, osim proizvodnje električne energije, da se koristi toplinska energija za grijanje, ali i proizvodne djelatnosti da se tako kroz proizvodne procese koji bi koristili jeftinu energiju omogući otvaranje novih radnih mjesta na području grada i da to bude jedna zaokružena cjelina – pojasnio je Janči.

Natječaj u Agenciji za ugljikovodike završava sutra te će se nakon toga doznati tko će raditi istraživanja. Istaknuto je i da su sve tvrtke rekle da će njihovo istraživanje trajati dvije godine, iako im je na raspolaganju pet godina, te što prije staviti geotermale u funkciju.

Jedna od bušotina na području grada, točnije ona kod poduzetničke zone, temperature je 205 Celzijevih stupnjeva s protokom do 100 litara po sekundi što omogućava gradnju geotermalne elektrane sa snagom 10 megavata električne proizvodnje s još toliko topline.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

– To je za jednu bušotinu. Na geotermalnom bazenu nema ograničenja i može se više novih takvih bušotina napraviti, odnosno elektrana i staviti ih u funkciju. Ono što je bitno da će istraživanje pokazati potencijal cijelog bazena, na koji način da se eksploatacijom ne uništi ležište, nego da se napravi održivost i koju količinu proizvodnje električne energije i elektrana može podnijeti cijeli bazen. Neslužbeno su nam rekli da je ovo najveći geotermalni potencijal ne samo u Hrvatskoj, nego i šire i da interes šest tvrtki koje s bave energetikom po cijelom svijetu je dokaz da je to tako – pojašnjava Janči.

Dodao je da je Grad u cijelom procesu koristio usluge konzultanta koji se ovime bave te da su potvrdili ove brojke.

– Znamo da tu postoji veliki potencijal, no riječ je o velikim iznosima koji su potrebni za samo istraživanje, bušenje bušotina i ispitivanje. Recimo jedna istražna bušotina stoji 10 milijuna eura. Grad ne može ulaziti u takve investicije. Imamo primjere gdje su JLS-ovi ulazili u koncesije samostalno pa zapravo imaju problem stavljanja u funkciju geotermala zbog velikih inicijalnih troškova. Dok dođe tvrtka koja si može priuštiti nekoliko krivih bušenja i promašaja onda se to može staviti kvalitetnije i brže u funkciju. Nadamo se, tko god da dobije koncesiju, da će surađivati s gradom i imati ambiciju što prije i što cjelovitije staviti u funkciju geotermale – rekao je Janči.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković rekao je da je po temperaturi ležišta vode i protočnosti bušotine riječ o jednom od najvećih geotermalnih potencijal u Europi.

– Mislimo da je ovo dosta bitno u današnje vrijeme energetike i da ovakva interes pokazuje da će biti benefita za zajednicu i poduzetničku zonu, jer je riječ o bušotini koja se nalazi neposredno kod industrijske zone A sjever – poručio je za kraj Lacković.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

vrhunske izvedbe

FOTO Muzej Grada Đurđevca ispunili mladi željni klasične glazbe, nastupio je Zagrebački puhački trio

Zagrebački puhački trio nastupio je u Muzeju grada Đurđevca pred mnogobrojnom publikom. Trio je izveo skladbe hrvatskih i inozemnih skladatelja,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti