15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U Goli obilježeno devedeset godina Ivana Večenaja Tišlarova
U

Ne propustite

100517-vecenaj-mStručnim skupom o Večenajevu djelu, otvorenjem izložbe crteža i grafika, uz promociju mape grafika ”Ivan Večenaj”, u Goli je u ponedjeljak (17. svibnja) svečano obilježeno 90 godina najvećeg živućeg naivnog slikara Ivana Večenaja Tišlarova. Ivan Večenaj rođen je u Goli 18. svibnja 1920. godine.

Stručni skup ”Večenajevo djelo” okupio je više od 80 sudionika. On je zamišljen kao osvjetljavanje višestrukih aktivnosti velikog slikara, jer Ivan Večenaj je i pjesnik i pisac romana.

Teme i izlagači tema bili su sljedeći: književnica i likovna kritičarka Božica Jelušić ”Pet Večenajevih prstiju”, likovni kritičar i ravnatelj Muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu Vladimir Crnković ”Večenaj i sakralno slikarstvo”, pjesnik, esejist, prevoditelj, istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, likovni i književni kritičar dr. Tonko Maroević ”O Večenajevu radu”, likovni i književni kritičar, esejist, pjesnik Igor Zidić ”Večenajevo slikarstvo”, likovna kritičarka Sandra Stanačev-Bajzek ”Večenaj i moderno slikarstvo”, književnik mr. Božidar Petrač ”Književni opus unutar umjetničkog djela Ivana Večenaja”, Književnica i slikarica Enerika Bijač ”U svijetu proznog djela Ivana Večenaja”, povjesničar dr. Hrvoje Petrić ”O povijest Gole i Prekodravlja, član suradnik HAZU-a dr. Dragutin Feletar ”Ivan Večenaj narodni povjesnik”, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Vesna Peršić-Kovač ”Etno-zbirka Ivana Večenaja” i organizator stručnog skupa i proslave 90-og rođendana Ivana Večenaja povjesničar umjetnosti prof. Marijan Špoljar ”Galerija Večenaj i kulturni turizam”. Na kraju skupa Ivan Večenaj zahvalio je i organizatorima i svim nazočnima.

100517-vecenaj1-mNa početku skupa nastupili su učenici Osnovne škole Gola, koji su u narodnim nošnjama govorili tekstove proze i pjesama Ivana Večenaja. Nakon toga književnik Božidar Petrač pročitao je pismo koje je u ime Ministarstva kulture poslao ministar Božidar Biškupić. Skup su pozdravili Božidar Petrač u ime suorganizatora Društva hrvatskih književnika, dožupan Ivan Pal u ime pokrovitelja Koprivničko-križevačke županije, načelnik općine Gola Stpejan Milinković i drugi, a uvodnu riječ dao je glavni organizator ispred Pastorale d.o.o. Marijan Špoljar, koji je zajedno s Enerikom Bijač moderirao stručni skup. Sva izlaganja bit će objavljena u posebnom zborniku u čast Ivana Večenaja.

U stanci stručnog skupa, koji je održan u staroj golskoj školi, u istoj toj zgradi u Galeriji golskog likovnog kruga u potkrovlju otvorena je izložba crteža i grafika i ujedno promovirana mapa grafika ”Ivan Večenaj”, uz sudjelovanje autora, književnice Božice Jelušić, koja je pročitala pjesmu o Večenaju sročenu za vrijeme stručnog skupa, a u ime Golskog likovnog kruga Nada Zlatar Lukavski.

Sudionici skupa zatim su obišli Atelje Ivana Večenaja s galerijskim izložbenim prostorom, a rođendanski piknik, usprkos vjetru i hladnoći održan je na jezeru Ješkovo kraj Gole.

100517-vecenaj2-m 100517-vecenaj3-m
100517-vecenaj4-m 100517-vecenaj5-m


Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×