15.2 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U Goli obilježeno devedeset godina Ivana Večenaja Tišlarova
U

Ne propustite

100517-vecenaj-mStručnim skupom o Večenajevu djelu, otvorenjem izložbe crteža i grafika, uz promociju mape grafika ”Ivan Večenaj”, u Goli je u ponedjeljak (17. svibnja) svečano obilježeno 90 godina najvećeg živućeg naivnog slikara Ivana Večenaja Tišlarova. Ivan Večenaj rođen je u Goli 18. svibnja 1920. godine.

Stručni skup ”Večenajevo djelo” okupio je više od 80 sudionika. On je zamišljen kao osvjetljavanje višestrukih aktivnosti velikog slikara, jer Ivan Večenaj je i pjesnik i pisac romana.

Teme i izlagači tema bili su sljedeći: književnica i likovna kritičarka Božica Jelušić ”Pet Večenajevih prstiju”, likovni kritičar i ravnatelj Muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu Vladimir Crnković ”Večenaj i sakralno slikarstvo”, pjesnik, esejist, prevoditelj, istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, likovni i književni kritičar dr. Tonko Maroević ”O Večenajevu radu”, likovni i književni kritičar, esejist, pjesnik Igor Zidić ”Večenajevo slikarstvo”, likovna kritičarka Sandra Stanačev-Bajzek ”Večenaj i moderno slikarstvo”, književnik mr. Božidar Petrač ”Književni opus unutar umjetničkog djela Ivana Večenaja”, Književnica i slikarica Enerika Bijač ”U svijetu proznog djela Ivana Večenaja”, povjesničar dr. Hrvoje Petrić ”O povijest Gole i Prekodravlja, član suradnik HAZU-a dr. Dragutin Feletar ”Ivan Večenaj narodni povjesnik”, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Vesna Peršić-Kovač ”Etno-zbirka Ivana Večenaja” i organizator stručnog skupa i proslave 90-og rođendana Ivana Večenaja povjesničar umjetnosti prof. Marijan Špoljar ”Galerija Večenaj i kulturni turizam”. Na kraju skupa Ivan Večenaj zahvalio je i organizatorima i svim nazočnima.

100517-vecenaj1-mNa početku skupa nastupili su učenici Osnovne škole Gola, koji su u narodnim nošnjama govorili tekstove proze i pjesama Ivana Večenaja. Nakon toga književnik Božidar Petrač pročitao je pismo koje je u ime Ministarstva kulture poslao ministar Božidar Biškupić. Skup su pozdravili Božidar Petrač u ime suorganizatora Društva hrvatskih književnika, dožupan Ivan Pal u ime pokrovitelja Koprivničko-križevačke županije, načelnik općine Gola Stpejan Milinković i drugi, a uvodnu riječ dao je glavni organizator ispred Pastorale d.o.o. Marijan Špoljar, koji je zajedno s Enerikom Bijač moderirao stručni skup. Sva izlaganja bit će objavljena u posebnom zborniku u čast Ivana Večenaja.

U stanci stručnog skupa, koji je održan u staroj golskoj školi, u istoj toj zgradi u Galeriji golskog likovnog kruga u potkrovlju otvorena je izložba crteža i grafika i ujedno promovirana mapa grafika ”Ivan Večenaj”, uz sudjelovanje autora, književnice Božice Jelušić, koja je pročitala pjesmu o Večenaju sročenu za vrijeme stručnog skupa, a u ime Golskog likovnog kruga Nada Zlatar Lukavski.

Sudionici skupa zatim su obišli Atelje Ivana Večenaja s galerijskim izložbenim prostorom, a rođendanski piknik, usprkos vjetru i hladnoći održan je na jezeru Ješkovo kraj Gole.

100517-vecenaj2-m 100517-vecenaj3-m
100517-vecenaj4-m 100517-vecenaj5-m


Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

spravišče

FOTO/VIDEO Legendarni Dražen Zečić nezaboravnim je nastupom zaključio Veliko spravišče

Posljednja je večer Križevačkog velikog spravišča koje završava u velikom stilu, točnije koncertom jednog i jedinog Dražena Zečića. Hitovi se...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti