26.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U Hlebinama predstavljen kalendar Varaždinske biskupije
U

Ne propustite

Kalendar Varaždinske biskupije za 2015. godinu predstavljen je u Hlebinama na prigodnoj svečanosti u subotu 8. studenoga u tamošnjoj mjesnoj Galeriji.

Kalendar - naslovnicaIzdanje za iduću godinu obogaćeno je umjetničkim slikama članova Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, koji su ekskluzivno za taj kalendar svoje radove napravili u tehnikama ulja na platnu i ulja na staklu.

Predstavljanje su priredili Varaždinska biskupija, župa Hlebine, Udruga hlebinskih slikara i kipara naive te Općina Hlebine. Na svečanosti predstavljanja kalendara otvorena je i izložba navedenih slika 12-ero umjetnika te njihovih ostalih radova.

Okupljene su pozdravili domaći župnik vlč. Leon Lozančić i predsjednik Udruge Zlatko Kolarek koji su istaknuli kako je ideju i poticaj za ovaj kalendar dao osobno varaždinski biskup Josip Mrzljak. U svojem obraćanju biskup Mrzljak podsjetio je da ova mlada biskupija već 12 godina izdaje kalendar sa svojim osobitostima koji je dosad bio ilustriran raznim postojećim djelima iz fundusa sakralnih objekata na području mjesne Crkve. No, za novi kalendar dogovoreno je da će se napraviti potpuno nova umjetnička djela kako bi se dao doprinos suvremenoj hrvatskoj i sakralnoj umjetnosti. Na ovaj način promovira se znamenito mjesto Hlebine koje je svojevrsno središte naive, dok djela koja se nalaze na kalendaru sa svojom duhovnom simbolikom potiču na zauzetiji vjerski život. Slikovne poruke darovitih umjetnika, koji su svoje talente primili od Boga Stvoritelja, zasigurno će oplemeniti sve korisnike kalendara, rekao je biskup te zaželio svima da ih ovo izdanje u društvu, koje sve više ispunjava raznoliki kič, potakne da i oni sami čine svijet ljepšim i boljim. Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski zahvalila je i čestitala svima koji su inicirali i ostvarili ovaj projekt po kojem će u mnoge domove diljem biskupije i izvan nje ponovno ući naivna umjetnost – zaštićena nematerijalna hrvatska kulturna baština. Po naivi se u domovini i svijetu proslavilo malo podravsko mjesto Hlebine, u kojem danas među 1.300 stanovnika postoji čak 30-tak umjetnika naive koje je Bog obilno nadario talentima, rekla je načelnica.

Profesor likovnih umjetnosti Pero Markić istaknuo je kako su ilustrirani kalendari oduvijek bili prilika da se predstavi, promovira i diljem svijeta prikaže neka umjetnost dodavši da svakom umjetniku služi na čast kada mu se djelo nađe u takvom izdanju. Osvrnuo se na simboliku svih slika koje se nalaze na kalendaru te rad njihovih autora iza kojih je već dulja ili kraća umjetnička karijera. Slike na kalendaru skladno prate liturgijsku godinu, primjerice motivima Božića i Uskrsa, ali donose i osobitosti vezane uz podravski kraj, kao što su motivi hodočašća u ludbreško svetište, nebeske zaštite bl. Alojzija Stepinca i podravskih kućica i ljudi, naslikanih u osebujnoj naivi.

Na kraju svečanosti biskup Mrzljak zahvalio je pojedinačno svakom umjetniku, a Varaždinska biskupija nadarila je slikare čiji su radovi objavljeni u kalendaru koji je tiskan u 12-lisnom i jednolisnom izdanju. Na izdanju se nalaze nadnevci vezani uz život mjesne Crkve i njezinih 105 župa, kao i drugi važniji nadnevci vezani uz život Katoličke Crkve. Kalendari se mogu nabaviti u župama Varaždinske biskupije.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Predivno

PRIRODNI FENOMEN Na nebu iznad Podravine zanimljiva pojava, evo o čemu se radi

Na nebu iznad Podravine mnogi su primijetili zanimljivu pojavu - cirkumhorizontski luk. Riječ je o pojavi iz obitelji halo, kako...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×