SVEUČILIŠTE SJEVER

U Koprivnici će se dva dana raspravljati o hrani i klimatskim promjenama

- Tijekom ove i iduće godine planiramo investirati 12 milijuna kuna u laboratorije za prehrambenu tehnologiju čime ćemo još više podići razvoj našeg Sveučilišta, istaknuo je  prorektor Tomiša.

14:55h
0

Na Sveučilištu Sjever danas je otvorena dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija „Hrana i klimatske promjene“. 

Kako je doc.dr.sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever uvodno naglasila, klimatske promjene uzrokuju nepovratne promjene u okolišu koje su ozbiljna globalna prijetnja proizvodnji i sigurnosti hrane. Upravo zato u sklopu Svjetskog dana hrana koji se obilježava diljem svijeta 16. listopada, konferencija je okupila vodeće znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva koji se bave klimatskim promjenama i njihovim utjecajem na sve aspekte proizvodnje, distribucije, dostupnosti i sigurnosti hrane.

– Projekcije pokazuju da će doći do povećanja temperature za dva stupnja u idućih 50-ak godina te velikog porasta u populaciji Zemlje i sve će to generirati veliku potražnju za hranom, a znamo da imamo ograničene resurse. Potrebno je pronaći inovativna rješenja, a ova konferencija će sigurno ponuditi nove spoznaje i dio odgovora na brojna pitanja koja su pred nama, istaknuo je pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Bojan Šarkanj.

Prigodnim govorima, sudionicima su se obratili zamjenik župana Ratko Ljubić koji je rekao kako je Sveučilište postalo snažan generator, ali i gospodarskog razvoja sjeverozapada Hrvatske u sinergiji s najvažnijim gospodarskim subjektima. Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je naglasila da je Sveučilište Sjever dionik u Strategiji razvoja grada Koprivnice što doprinosi daljnjem razvoju i ulaganju u obrazovanje, Ines Sviličić Petrić s Instituta Ruđer Bošković te uime tvrtke Podravke Jasmina Ranilović.

Konferenciju je otvorio prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša koji je kazao kako trenutno najveća investicija Sveučilišta upravo Odjel za prehrambenu tehnologiju u Koprivnici.

– Tijekom ove i iduće godine planiramo investirati 12 milijuna kuna u laboratorije za prehrambenu tehnologiju čime ćemo još više podići razvoj našeg Sveučilišta, istaknuo je  prorektor Tomiša te dodao da je Sveučilište Sjever sa 30 studijskih programa ove godine imalo rekordne upise u odnosu na ostala javna sveučilišta.

Konferencija se održava u organizaciji Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever te PERSPIRE projekta Instituta Ruđer Bošković, uz podršku International Association of Dietary Nutrition and Safety (IADNS).

Mario Tomiša