Zajednica kulturno-umjetničkih udruga

U Koprivnici održan seminar tradicijskih glazbala

Iz Kulturno-umjetničkog društva Delovi sudjelovao je Luka Mihoković koji je usavršio tehniku sviranja na dvojnicama i trstenici te se upoznao s osnovama tehnike sviranja podravskih duda

13:23h
0
Foto: ZKUU Kckzz

U subotu je uz potporu Koprivničko-križevačke županije i u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga u Koprivnici održan seminar tradicijskih glazbala.

Voditelj seminara bio je Stjepan Večković solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO te izrađivač tradicijskih glazbala, a sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih udruga iz Koprivnice, Delova, Glogovca i Križevaca.

Iz Kulturno-umjetničkog društva Delovi sudjelovao je Luka Mihoković koji je usavršio tehniku sviranja na dvojnicama i trstenici te se upoznao s osnovama tehnike sviranja podravskih duda.

U teoretskom dijelu predstavljena su brojna tradicijska glazbala, od jednostavnijih puhačkih glazbala (diplice, sviroke, gunge, šurle, sopile, roženice, jedinke, dvojnice, strančica, trstenice, rogova), žičanih (gusle, ljerica, tambura samica, tambura farkašica) do glazbala s mješinama (razne vrste mihova – dalmatinski, hercegovački, istarski, pelješki, susački; gajde te četveroglasne i peteroglasne dude).

U drugom dijelu održan je praktični dio nastave gdje su uz veselu atmosferu i pozitivno ozračje. Polaznici su savladali tehnike sviranja na diplici, samici, dvojnicama, gajdama, dudama, trstenici i ljerici.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW