U Koprivnici potpisani ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja

11:00h
0
Ministar Gordan Maras u društvu koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak i predsjednika Županijske obrtničke komore Zvonka Pecikozića prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju // Foto: Koprivnica.net

U Gradskoj vijećnici u Koprivnici je danas u organizaciji Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije održano svečano potpisivanje sporazuma i ugovora o stipendiranju učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja.


 

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta, a u suradnji s gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac, općinama Gola, Podravske Sesvete i Virje, poduzećima „Radnik”, „Rasco”, „Komunalno poduzeće” Križevci, te obrtima „Zid” Đurđevac i „Graditeljstvo Vrabelj” Koprivnica osigurala stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno za 70 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u školskoj godini 2014./2015.

Za navedene stipendije Ministarstvo poduzetništva i obrta osiguralo je 420.000 kuna iz Programa poticanja poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls”, a ostatak sredstava osigurava Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije zajedno s partnerima na lokalnoj razini.

Tako će se u ovoj školskoj godini stipendirati učenici koji se školuju za zanimanja autolimar, automehaničar, dimnjačar, elektroinstalater, konobar, krojač, kuhar, mesar, pekar, slastičar, stolar, soboslikar ličilac, strojobravar i zidar.

Na ovaj način želi se potaknuti upis učenika u deficitarna zanimanja i partnersko djelovanje na području obrazovanja kadrova u skladu s potrebama gospodarstva Koprivničko-križevačke županije.

Prigodnim govorima svim gostima i uzvanicima obratili su se predsjednik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Zvonko Pecikozić, direktor tvrtke „Rasco” iz Kalinovca Darko Paviša, šefica odjela za obrazovanje i zamjenica glavna tajnice Hrvatske obrtničke komore Mirela Lekić, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak istaknula je da se Grad Koprivnica već od prije deklarira kao grad znanja što dokazuje brojnim stipendiranjem studenata, a da je sa stipendiranjem učenika deficitarnih zvanja i zanimanja krenuo još 2008. godine.

– Tokom niza ovih godina stipendije za deficitarna zvanja i zanimanja ostvarilo je 33 učenika, a danas će ugovore o stipendiranju potpisati 11 novih učenika s područja grada Koprivnice. Također je bitno reći da Grad Koprivnica sufinancira sa 350 kn, dok će ostatak sredstava za stipendije izdvojiti Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije. – istaknula je gradonačelnice u svom obraćanju te zahvalila ravnatelju Obrtničke škole Koprivnica na izvrsnoj suradnji koju Grad Koprivnica ima sa Obrtničkom školom već dugi niz godina.

Ministar Maras izrazio je zadovoljstvo što svjedoči potpisivanju ugovora sa učenicima koji su odabrali deficitarna obrtnička zanimanja i kojima će se na ovaj način moči pomoći da njihovo obrazovanje bude uspješnije, da sutra mogu raditi i pošteno zarađivati za svoj život. Također je dodao da mu je posebno drago je što je u ovom dijelu Hrvatske ovaj program posebno uspješan, jer se nešto manje od 2 milijuna kuna što Ministarstvo izdvaja skoro četvrtina koristi u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Mogu najaviti da ćemo sljedeće godine ići još i sa većim sredstvima. Kao Ministarstvo participirali smo sa 75 % u ovom programu i otprilike 300 do 400 učenika u cijeloj Hrvatskoj će imati ovakvu stipendiju. Ono što želim sljedeće godine je da bar 1000 mladih ljudi u Hrvatskoj ima ovakvu stipendiju – rekao je ministar te čestitao učenicima na danas dobivenim stipendijama.

Izvor: www.koprivnica.hr 

 

čitam...