27.3 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zzjz

U Koprivnici se serološki testiralo 136 ljudi, dosta njih je bilo u doticaju s koronavirusom
U

Kaže da se testiraju pretežno mlađe radno aktivne osobe, koje su ocijenile da su bile u rizičnom kontaktu, i osobe koje prelaze granicu.

Ne propustite

Prošlo je više od mjesec dana od kada je u Koprivnici, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, dostupno serološko testiranje namijenjeno zdravim osobama, koje žele utvrditi jesu li bile izložene koronavirusu. Cijena testiranja je 250 kuna.

Na naš upit, ravnateljica Zavoda i naša glavna epidemiologinja dr. Draženka Vadla, navela je da je u Koprivnici do sada na serološkom testiranju bilo 136 osoba.

– Prilikom testiranja krvi na prisutnost antitijela na vlastiti zahtjev, 112 je negativnih nalaza, 4 pozitivnih na IgM antitijela i oni su proslijeđeni obiteljskom liječniku radi daljnje obrade. Ujedno, bilo je 20 pozitivnih na IgG antitijela, što je dokaz da su osobe bile u kontaktu s korona virusom, ali više nisu zarazne za okolinu – navodi ona.

Prema ovome uzorku, koji napominjemo da nije dovoljno velik za ozbiljnu analizu, značilo bi da je 17,6 posto građana bilo u doticaju s koronavirusom.

– Prisutnost IgM protutijela znači da je moguća infekcija u tijeku te moguć kontakt s nekim virusom. Takve osobe šaljemo obiteljskim liječnicima da vide je li virus i dalje prisutan ili ne – objašnjava Vadla.

Kaže da se testiraju pretežno mlađe radno aktivne osobe, koje su ocijenile da su bile u rizičnom kontaktu, i osobe koje prelaze granicu.

– Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu i mogu poslužiti za detekciju osoba koje su se zarazile i oporavile od COVID-19, bez simptoma ili s minimalnim simptomima. Ukoliko osoba smatra da je bila u kontaktu s oboljelim od COVID-19 ili je imala simptome koji bi se mogli pripisati COVID-19, a nije bila dijagnostički obrađena, ovim testiranjem može otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu – kažu iz Zavoda.

Više detalja i obrazac koji je potrebno ispuniti potražite OVDJE.

Za testiranje je potrebna prethodna najava na telefon 048/655-172. Vađenje krvi i testiranje se obavlja u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (Željka Selingera 1 – ulaz u bolnicu s južne strane, od policije) radnim danom u jutarnjim satima. Poželjno je da osoba koja pristupa testiranju bude natašte.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

babinjak

FOTO Počelo je jubilarno Ljeto na Šoderici, gledatelji jedva dočekali urnebesnu predstavu Kerekesh teatra

Počelo je još jedno Ljeto na Šoderici, a gledatelji su se zaželjeli dobre zabave i smijeha. Moglo se to vidjeti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×