U Koprivničkim Bregima i Novigradu Podravskom nastupila književnica Željka Horvat-Vukelja

20:23h
0
Foto: Knjižnica i čitaonica "Fran Galović"

U ponedjeljak, 18. svibnja u sklopu programa „Bibliobus vam dovodi u goste…” održani su književni susreti u osnovnim školama u Koprivničkim Bregima i Novigradu Podravskom. Gošća je bila istaknuta dječja književnica i vrsna pripovjedačica Željka Horvat-Vukelja, a susretima je prisustvovalo više od stotinu učenika nižih razreda osnovne škole u pratnji učiteljica.

Željka Horvat-Vukelja i djecu i odrasle očarala je i začarala pričokazima. Autorica pričokaz opisuje kao pripovjedačko-scenski oblik, kombinaciju pripovijedanja i scenske igre koju izvodi uz pomoć rekvizita koji stižu u škole u njenoj čarobnoj ljubičastoj torbi.

Čarobna ljubičasta torba Ljubica Torbić donijela je brojne priče – o zvončiću kojeg nitko nije želio jer je bio premalen i pretih, ali koji je naposljetku ipak našao svoj par, o vjetru koji je naučio svirati, o vezici za cipele koja je umislila da je zmija, o papagaju koji govori i violinskom ključu koji je pobjegao iz kajdanke…Za vrijeme trajanja susreta publika je s oduševljenjem upijala svaku njenu riječ i pokret, a posebno ih je veselila prilika da i sami povremeno sudjeluju u izvedbi. Na kraju svakog susreta su svi zajedno, književnica i publika, zapjevali, a publika je dobila i čiste petice za pjevanje, znanje i lijepo ponašanje. Učenici OŠ Novigrad Podravski za književnicu su priredili i posebno iznenađenje – izveli su igrokaz osmišljen prema autoričinoj priči „Kornjačin novi oklop” čime je zaključeno veselo i uspješno druženje.

„Bibliobus vam dovodi u goste…” program je Bibliobusne službe Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Koprivnica u okviru kojega pokretna knjižnica svake godine nastoji dovesti dječje književnike ili kazališne predstave u po nekoliko škola u manjim mjestima širom županije, uz koje bibliobus ima svoja stajališta. Bibliobus će ponovo dovesti u goste književnika ili književnicu jednoj od osnovnih škola na području Županije na jesen, u listopadu 2015.