na zahtjev

U koprivničkoj bolnici lani je značajno porastao broj pobačaja

Zanimljivo je da se općenito na prekid trudnoće na zahtjev, najčešće odlučuju žene koje već imaju jedno ili dvoje djece i ne žele ih više, a bez obzira na bračni status.

18:00h
0
Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

Prošla godina ostala je zapamćena po brojnim nedaćama, a ništa bolja situacija nije ni s brojem pobačaja u koprivničkoj bolnici.

Obzirom na predlani, u 2020. se godini u koprivničkoj bolnici bilježi porast pobačaja.

Kako nam kaže dr. Goran Bojanić, ukupno su registrirana 223 pobačaja, od toga 104 spontana i njih 119 na zahtjev. Predlani su pak bila 82 namjerna pobačaja, što je porast za njih 37.

U 2018. godini ukupno je registrirano 157 pobačaja, od toga puno manje, njih 63 na zahtjev žene, dok su ostalo spontani i abnormalni produkti začeća, tzv. patološke trudnoće, koje se prekidaju zbog medicinskih razloga.

Zanimljivo je da se općenito na prekid trudnoće na zahtjev, najčešće odlučuju žene koje već imaju jedno ili dvoje djece i ne žele ih više, a bez obzira na bračni status. Rjeđe su to pak trudnoće kod mladih djevojaka kojima se trudnoća dogodila prerano.

Razlozi za pobačaj su uglavnom socijalno-ekonomske prirode, odnosno financijska situacija.

Za prošlu godinu još nema podataka, a na razini Hrvatske, prema podacima HZJZ-a, lani je od žena koje su se odlučile na pobačaj, najviše onih u dobi 30-39 godina, njih 47 posto.

Zatim slijedi dobna skupina 20-29 godina kod koje je evidentirano 36,34 posto od svih prijavljenih legalno induciranih pobačaja.

Među ženama koje su imale pobačaj na zahtjev u cijeloj je zemlji pak najviše onih bez djece, 32 posto, zatim onih s dvoje djece, njih 28 posto.

Visok je udio žena s jednim djetetom, 20 posto, dok je 12,4 posto žena s troje živorođene djece.

 

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW