bakar oksid

U koprivničku ljekarnu stigle maske koje same ubijaju virus, isprobali smo ih i ubrzo i skinuli

Čim smo ju stavili na lice, osjetili smo intenzivan, ne baš ugodan miris te smo ju brzo i skinuli. U ljekarni nam objašnjavaju da je riječ o mirisu bakra. 

12:15h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Maske koje, kako tvrde proizvođači, same ubijaju koronavirus, stigle su u koprivničku privatnu ljekarnu Obadin Dodlek.

U županijske su ljekarne trebale stići danas, ali ipak je negdje zapelo te ih očekuju ovih dana. Cijena će, kažu nam, biti 180 kuna za pet komada, a prodavat će se u paketu.

Komad košta 37,50 kuna

U privatnoj se ljekarni prodaju po komadu, a cijena jedne je 37,50 kuna. Ako ih kupujete u paketu, cijena za komad je ista.

– Ljudi ih još ne kupuju naveliko, to je novi proizvod i još nisu toliko upućeni. Oni koji su ih kupili nisu nas ništa pitali, vjerojatno su se već informirali o čemu je riječ. Uglavnom su to kupci srednje dobi, no možda su ih kupili za nekog drugog – kažu nam u ljekarni.

Intenzivan miris
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

I sami smo kupili masku, s ciljem da je isprobamo. Naizgled je ista kao i obična, medicinska maska, samo druge boje, nešto između bakrene i narančaste. Materijal je malo deblji i čvršći od običnih maski.

Čim smo ju stavili na lice, osjetili smo intenzivan, ne baš ugodan miris te smo ju brzo i skinuli. U ljekarni nam objašnjavaju da je riječ o mirisu bakra. Nama osobno miris nije bio ugodan, no možda drugim kupcima neće smetati.

Kako objašnjavaju proizvođači, prilikom izrade u materijal su inkorporirali bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Izraelski znanstvenici koji su je osmislili razvili su je temeljem tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske leži u činjenici kako se njezina učinkovitost ne smanjuje s vremenom.

Koriste se i do mjesec dana

Koriste liječnicima, ali i svim ljudima koji se učinkovito žele zaštititi od koronavirusa.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Masku se, kažu, može koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se značajno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mjesec dana. Maska se u kontinuitetu može nositi do tri sata, a potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizirala patogene.

Maske su o u distribuciji preko Medike i uskoro bi trebale biti dostupne u svim ljekarnama.

Mi u ovom trenutku nemamo znanstvenih dokaza o učinkovitosti ovih maski, nemamo tu dokumentaciju. Zamolili smo za konzultacije HALMED. Za sad nemamo odgovor o tome, pretražuje se literatura. Ne preporučam da se te maske nabavljaju – kazao je Capak na pressici stožera o izraelskim maskama koje navodno ubijaju koronavirus.

Hoćete li ju kupiti i nositi, izbor je na vama.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...