Ulica Mojsija Baltića

U Križevcima obnovljen prvi gradski bunar

Križevački bunari predstavljaju jedinstven ukras grada

08:42h
0
Foto: Grad Križevci

Sukladno preporukama Europske komisije građanima treba osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu piti i na gradskim ulicama, stoga je Grad Križevci krenuo s obnovom gradskih bunara, specifičnog ukrasa grada, koji će sada biti u funkciji okrjepe građana.

Prvi obnovljeni gradski bunar nalazi se u Ulici Mojsija Baltića, a u sljedećim tjednima obnovit će se i ostali gradski bunari.

Svi suvremeni europski gradovi svojim građanima i posjetiteljima omogućuju izvor pitke vode na ulicama, a kao grad koji se vodi načelima zelene politike i koji ima već izgrađene gradske bunare, no koji dugo godina nisu u funkciji, krenulo se s obnovom bunara. Križevački bunari predstavljaju jedinstven ukras grada.

Gotovo jednoobrazni po izvedbi, zdenci su pokriveni betonskom pločom podzidanom kamenim zidićem, a iz sredine se uzdiže “deblo” probušeno po sredini koje ulazi u dubinu zdenca. Na gornjem, vidljivom dijelu pričvršćena je ručka za pumpanje preko poluge, a lijevo, negdje oko polovice izlazi metalna cijev, na kraju savijena prema dolje, kroz koju dotječe voda nakon pumpanja.

Ispod cijevi je betonski element – slivnik u koji voda slijeva i otječe ako nije bila iskorištena. Brojni su se poznati stanovnici i posjetitelji grada Križevaca okrepljivali na javnim zdencima. Modernizirani bunari imaju vodu iz gradskog vodovoda kako bi bila zdravstveno ispravna i sigurna za građane.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci

čitam...