16.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ulica Mojsija Baltića

U Križevcima obnovljen prvi gradski bunar
U

Križevački bunari predstavljaju jedinstven ukras grada

Ne propustite

Sukladno preporukama Europske komisije građanima treba osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu piti i na gradskim ulicama, stoga je Grad Križevci krenuo s obnovom gradskih bunara, specifičnog ukrasa grada, koji će sada biti u funkciji okrjepe građana.

Prvi obnovljeni gradski bunar nalazi se u Ulici Mojsija Baltića, a u sljedećim tjednima obnovit će se i ostali gradski bunari.

Svi suvremeni europski gradovi svojim građanima i posjetiteljima omogućuju izvor pitke vode na ulicama, a kao grad koji se vodi načelima zelene politike i koji ima već izgrađene gradske bunare, no koji dugo godina nisu u funkciji, krenulo se s obnovom bunara. Križevački bunari predstavljaju jedinstven ukras grada.

Gotovo jednoobrazni po izvedbi, zdenci su pokriveni betonskom pločom podzidanom kamenim zidićem, a iz sredine se uzdiže “deblo” probušeno po sredini koje ulazi u dubinu zdenca. Na gornjem, vidljivom dijelu pričvršćena je ručka za pumpanje preko poluge, a lijevo, negdje oko polovice izlazi metalna cijev, na kraju savijena prema dolje, kroz koju dotječe voda nakon pumpanja.

Ispod cijevi je betonski element – slivnik u koji voda slijeva i otječe ako nije bila iskorištena. Brojni su se poznati stanovnici i posjetitelji grada Križevaca okrepljivali na javnim zdencima. Modernizirani bunari imaju vodu iz gradskog vodovoda kako bi bila zdravstveno ispravna i sigurna za građane.

Foto: Grad Križevci
Foto: Grad Križevci
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×