19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U Križevcima održana tribina „Izbori za Europski parlament“
U

Ne propustite

U organizaciji Udruge za promicanje građanske političke kulture „Demokroacija” u Križevcima je u utorak 6. svibnja 2014. održana tribina „Izbori za Europski parlament”. Predsjednik Udruge Željko Picig uvodno je podsjetio da će krajem svibnja na popularno zvanim europskim izborima hrvatski građani moći birati između 25 kandidacijskih lista, odnosno birat će između 275 ponuđenog političara, ali da će samo njih 11 predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu.

Ujedno se ispričao strankama koje nisu pozvane na tribinu, jer da bi tribina s 25 kandidata i političkih opcija sasvim sigurno izgubila smisao. Još je istaknuo da su na tribinu došli svi koji su bili pozvani, osim kandidata s kandidacijske liste HDZ – HSS – HSP AS, BUZ, HDS i ZDS. Na tribini su sudjelovali: Matija Feješ, 10. na listi Hrvatskih laburista – stranke rada,  Jadranka Kosor, 11. na listi Nacionalnog foruma i „Partnerstva hrvatskog centra”, Dino Vidić 8. na listi Održivog razvoja Hrvatske – ORAH, Zlatko Gregov, 7. na listi ABH, A – HSS, HDSSB, HSP, HRAST, HZ, OS i ZH – Savez za Hrvatsku i Ivan Jakovčić, 4. na listi SDP – HNS – DS-HSU. Moderator tribine bio je Zvonko Franc.

Kandidati za EU parlament na tribini su raspravljali o obiteljskoj politici, EU fondovima, zaštiti potrošača u kontekstu zajedničkoga tržišta, o zaštiti nacionalnih interesa, problemima u poljoprivredi, odnosu prema Domovinskom ratu i o budućnosti Europske unije.

Matija Feješ iz Hrvatskih laburista – stranke rada rekao je da je teško voditi natalitetnu politiku ako ljudi nemaju posao i osnovne egzistencijalne životne uvjete, te da mu je neshvatljivo, budući da on živi u bjelovarskom kraju poznatom po stočarstvu, kako Hrvatska ne može proizvesti dovoljno hrane za svoje potrebe.

Jadranka Kosor, nezavisna kandidatkinja na listi Nacionalnog foruma i „Partnerstva hrvatskog centra” se također osvrnula na odnos politike prema obitelji koji, istaknula je, sada nije dobar, a da se ona kao nekadašnja ministrica zadužena za obitelj i kao bivša premijerka borila da se ne diraju naknade rodiljama te da je provodila mnoge aktivnosti vezane za zaštitu obitelji. „Što se tiče gospodarske politike, ova je Vlada samo trebala nastaviti politiku gospodarskog oporavka iz 2010. godine koju sam ja započela”, naglasila je Jadranka Kosor. Spomenula je da ju žalosti činjenica da se branitelji dijele po stranačkoj pripadnosti, jer smatra da bi svima zajednički cilj trebao biti – Hrvatska i da bi stranačko djelovanje branitelji trebali staviti u drugi plan.

Zlatko Gregov iz Saveza za Hrvatsku ispripovijedao je da on kao otac petero djece dobro poznaje obiteljsku problematiku i da on i kao predsjednik Obiteljske stranke promiče obitelj kao temelj hrvatskoga društva. Istaknuo je da se u Hrvatskoj treba voditi briga o tome da se ne zaboravi Domovinski rat, odnosno da 5. kolovoza Hrvatskoj mora biti najznačajniji datum. Na kraju je rekao da Savez za Hrvatsku očekuje da će imati 3 zastupnika u Europskom parlamentu.

Dino Vidić iz OraH-a istaknuo je da će OraH podržati LGBT zajednice, ekološku poljoprivredu za koju Hrvatska ima veliki potencijal, a kako je djelatnik banke naglasio je da dobro zna kako bi trebalo zaštiti potrošače. Rekao je da ako OraH dobije jednog europskog parlamentarca, da će to biti veliki uspjeh za njih. Ako uspiju, istaknuo je, bit će u sastavu europskih zelenih.

Ivan Jakovčić iz IDS-a govorio je o tome kako se on svojim radom dokazao kao župan, jer je kroz europske fondove svojoj županiji priskrbio više od 100 milijuna eura, a da će se u svojem političkom djelovanju u Europskom parlamentu posebno baviti poljoprivredom, ruralnim razvojem, turizmom i kulturom. Napomenuo je da bez obzira na ne baš najsretnije događaje u koaliciji SDP – HNS – IDS – HSU očekuje tijesnu pobjedu nad koalicijom predvođenom HDZ-om.

Svi su se sudionici složili da bi bilo dobro da europski zastupnici iz Hrvatske ne budu samo iz dvije najveće stranke, već da bi bilo dobro za hrvatsko društvo da se i manje stranke prime zaštite nacionalnih interesa kroz djelovanje u Europskom parlamentu

Na kraju tribine, koju je moderirao Zvonko Franc, svima nazočnima na sudjelovanju je zahvalio predsjednik Udruge „Demokroacija” Željko Picig i najavio sljedeći događaj koji organizira Udruga. U ponedjeljak 19. svibnja u Križevcima će predavanje o temi „Politika i moral” održati predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×