strategija razvoja

U Križevcima predstavili planove za iduću godinu, Rajn: Cilj nam je jednosmjenska nastava, u vrtiću ćemo zaposliti još jednog logopeda te stipendirati deficitarna zanimanja

O planovima u sportskom svijetu govorio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

14:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Mario Rajn // Foto: Matija Gudlin

U Križevcima je održana press konferencija na kojoj su predstavljeni planovi koji su u procesu realizacije, ali i oni koji su planirani za iduću godinu.

Na pressici su se novinarima obratili gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

– Nastavlja se s apsolutnom promocijom politike uključivanja građana na svim razinama. Želimo da Križevci budu grad ugodan za život obitelji i zato ulažemo u mlade, u vrtiće i škole te ulažemo u energetsku infrastrukturu i njeno efikasno korištenje. Želimo da Križevci budu u budućnosti grad energetski samoodrživ – rekao je Rajn.

Dodaje da imaju sustavnu strategiju razvoja grada kao turističke destinacije kontinentalne Hrvatske, jer za to ima potencijala i teže stvaranju novih vrijednosti kroz poduzetništvo.

– Uvodimo dječje gradsko vijeće koje neće imati samo dekorativnu ulogu nego stvarno želimo slušati njihove potrebe – rekao je Rajn.

Kako kaže, povećana su sredstva na natječajima za razne udruge, a smanjena na sponzorstvima gradonačelnika. Žele postići transparentnije financiranje udruga i da se jasno komuniciraju njihovi programi, a sve s jasnim aspektom uključivanja građana.

– Cilj nam je povećanje standarda u vrtićima i školama. Osigurana su sredstva za zapošljavanje još jednog logopeda u vrtiću. Nadamo se da ćemo uspjeti osigurati i sredstva za udžbenike za iduću školsku godinu, a cilj nam je i jednosmjenska nastava. Gradi se sportska dvorana s dodavanjem učionica, a osigurana su i sredstva za prehranu djece s rizikom od siromaštva – pobrojao je Rajn.

Dodao je da je u planu od iduće godine stipendiranje deficitarnih zanimanja, liječnika, matematičara i fizičara i slično. Jedan od ciljeva je i da Križevci do 2030. postanu energetski neovisan grad, a od iduće godine kreće se sa zamjenom javne rasvjete s LED rasvjetom.

– Postoji veliki interes za gradilištima u centru grada. Svjesni smo da tamo postoje stari objekti koji su zreli za uklanjanje, stoga smo odlučili sufinancirati otklanjanje istih – zaključio je Rajn.

Zamjenik Martinčević se osvrnuo na stanje koje su zatekli na početku mandata.

– Sa zatečenih 350.000 kuna povećali smo sredstva za poljoprivredu na 750.000, a od iduće godine ona će iznositi milijun kuna. Radimo financijske planove i tražimo rješenja za probleme koji se nalaze na terenu – rekao je Martinčević.

Dodao je kako se nada da će dosta toga napraviti s tih milijun kuna, jer imaju dosta ljudi na terenu koji su stručni i spremni su za akciju.

– Pratit ćemo novac koji dijelimo okolo da vidimo kako pomažemo našim OPG-ovima – zaključio je.

O planovima u sportskom svijetu govorio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović.

– Naši daljnji potezi bit će ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu. Smatramo da je sport važna tema ovoga grada. Od 1800 registriranih sportaša, velika većina su djeca i mladi. Bitno je spriječiti smanjenje toga broja jer nema alternativne društvene aktivnosti koja može zamjeniti sport – rekao je Katanović.

čitam...