6.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U Muzeju grada Koprivnice izložena najstarija cehovska zastava iz 1870. godine
U

Ne propustite

U sklopu izložbe o osnivaču muzeja dr. Leanderu Brozoviću, u Muzeju grada Koprivnice može se do petka, 11. siječnja, vidjeti najstarija koprivnička cehovska zastava iz 1870. godine.Riječ je o najskupljem restauracijskom projektu u povijesti Muzeja i korpivničke pokretne kulturne baštine, za čiju je obnovu utrošeno preko 113 tisuća kuna Ministarstva kulture RH te gotovo 60 tisuća kuna Grada Koprivnice.

– Cehovska zastava češljara, užara, tokara, brijača, medičara, pekara i sapunara izložena je po prvi puta u Muzeju, a spasio ju je Dr. Leander Brozović, uz pomoć Koprivničkog obrtnog zbora, u tijeku drugog svjetskog rata. Zastava se do tada nalazila u župnoj crkvi sv. Nikole, a tijekom više desetljeća, zbog neadekvatnih uvjeta u kojima se čuvala, nastala su velika mehanička i fotokemijska oštećenja tkanine i ostalih materijala – izjavio je viši kustos muzeja Dražen Ernečić.

Zastava je sašivena od zelenog svilenog damasta sa stiliziranim biljnim ornamentom karakterističnim za 19. st., a ima dva šiljata kraka u obliku lastavičjeg repa. U sredini zastave nalazi se slika, obostrano oslikana tehnikom ulja na platnu. Na reversu slike je prikazana Sv. Marija s djetetom, a iznad slike se nalazi natpis: “SVETA MARIJA 1870.”, ispisan zlatnom bojom, dok je na aversu slike u središnjem medaljonu lik Sv. Luke, oko kojeg se u sedam manjih medaljona nalaze simboli cehova iznad kojih je natpis: “MOLI ZA NAS 1870.”, također ispisan zlatnom bojom.

– Zastava je restaurirana u Hrvatskom restauratorskom zavodu – Restauratorskom centru u Ludbregu od 2006. do 2010. godine i predstavlja jedan od velikih projekata Muzeja grada Koprivnice u spašavanju naše baštine u navedenom razdoblju –  rekao je Ernečić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

privremeni rezultati

Obrađeno je preko 70 posto biračkih mjesta, HDZ ima 63 mandata, SDP 42, DP je pao za jedan

DIP je obradio preko 70 posto biračkih mjesta, a situacija na saborskim foteljama mijenja se iz minute u minutu....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×