izbori za europski parlament

U nedjelju biramo tko sjeda u europske klupe, može li se što promijeniti?

Izbori se održavaju tijekom posljednje godine petogodišnjeg mandata Europskog parlamenta u izbornom roku koji odredi Vijeće Europske unije. Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske donosi predsjednik Republike Hrvatske.

18:00h
0
Foto: djurdjevac.hr
Ilustracija // Foto: djurdjevac.hr

U nedjelju su izbori za EU parlament. Interes glasača je dosta slab, ali vjerujemo da će neki od vas ipak dati svoj glas onima za koje smatraju da bi trebali sjediti u europskim klupama i probati nešto promijeniti na bolje.

Izborna mjesta su, standardno, otvorena od sedam do 19 sati.

Članovi u Europski parlament iz Republike Hrvatske biraju se na temelju općeg, slobodnog i jednakog biračkog prava, neposredno na izborima tajnim glasovanjem na mandat od pet godina.

Izbori se održavaju tijekom posljednje godine petogodišnjeg mandata Europskog parlamenta u izbornom roku koji odredi Vijeće Europske unije. Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske donosi predsjednik Republike Hrvatske.

Pravovaljano prihvaćene kandidacijske liste za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske su Autohtona – hrvatska stranka prava na čijem čelu je Dražen Keleminec iz Koprivnice, a treći na listi je Milan Bingula iz Virja. Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Blokirani – deblokirajmo Hrvatsku – Blokirani, Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku Hrvatska stranka prava, Demokratski savez Srba – DSS.

Kandidacijske liste prihvaćene su i od HRAST – Pokreta za uspješnu Hrvatsku, Hrvatske konzervativne stranke, Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević te Ujedinjeni hrvatski domoljubi.

U obzir na Izborima ulaze i Hrvatska braniteljska pučka stranka, Hrvatska demokratska stranka, Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska demokršćanska stranka na čijoj listi su i dvije osobe iz naše županije, a radi se o Vjekoslavu Indiru iz Novigrada Podravskog i Milici Đurđić iz Križevaca.

Svoj glas moći ćete dati i Hrvatskoj narodnoj stranci – liberalni demokrati, Hrvatskoj seljačkoj stranci, Građansko-liberalnom savezu, istarskom demokratskom saboru, Hrvatskoj stranci umirovljenika, Primorsko goranskom savezu, Demokratima, Hrvatskim laburistima – stranka rada.

Na popisu su i Kandidacijska lista grupe birača čiji je nositelj Mislav Kolakušić, Moja voljena Hrvatska, MOST nezavisnih lista, Možemo! – politička platforma, Nova ljevica, Održivi razvoj Hrvatske, Narodna stranka – Reformisti, Pametno, Unija Kvarnera, Kandidacijska lista grupe birača čija je nositeljica Marijana Petir, Pokret za modernu Hrvatsku, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Samostalna demokratska srpska stranka, Slobodarska stranka Hrvatske, Slobodna Hrvatska, Snaga – stranka narodnog i građanskog aktivizma, Socijaldemokratska partija Hrvatske, Start – Stranka antikorupcije, razvoja i transparentnosti, Stranka hrvatskog zajedništva, Zagorska stranka za Zagreb.

Kandidati iz naše županije nalaze se i na listama Hrvatske socijalne-liberalne stranke, a to je Darko Markić iz Koprivnice. Na listi Hrvatske stranke reda nalaze se Darko Duga iz Novigrada Podravskog, Krunoslav Duga, Dejan Lukić te Ana Duga. Nino Hat iz Koprivnice nalazi se na listi Zelenih, dok je Igor Markešić iz Hudovljana na listi Živog zida.

Biračka mjesta na području Koprivnice pogledajte OVDJE.

Gdje možete glasati na području Križevaca provjerite OVDJE.

Đurđevčani OVDJE mogu provjeriti gdje će glasati.

čitam...
Loading...