najava cijepljenja

U nedjelju je u Koprivnici udarni punkt, u županiji je cijepljeno 44 posto odraslih, Vadla: Želja nam je da ih se cijepi puno više

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić pozvao je sve sugrađane da se odgovorno ponašaju, kao što je slučaj i do sada, i poštuju sve mjere Nacionalnog stožera.

11:21h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije govorilo se o epidemiološkoj situaciji na području županije te planovima za daljnje cijepljenje građana.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić pozvao je sugrađane da se odgovorno ponašaju, da poštuju sve mjere Nacionalnog stožera. Kazao je, pritom, kako je na području županije prvom dozom cijepljeno 37.218 građana, a drugom 32.299. Cjepivom Johnson je cijepljena 1131 osoba. Dakle, otprilike 44% iznad 18 godina.

– Želja nam je da ih se još više cijepi. Sukladno tome, u prostorima bivše Covid ambulante cijepi se bez najave ponedjeljkom, srijedom i subotom. Ove subote osobe će se cijepiti samo Johnsonom, a u planu su četiri punkta za cijepljenje sljedećih nekoliko vikenda – kazao je.

Tako će u Koprivnici 25. srpnja, biti udarni punkt, odnosno cijepljenje drugom dozom Pfizera onih koji su cijepljeni 27.6., njih 900-tinjak. Također, drugom dozom Moderne za one koji su njome cijepljeni 19.6., oko 350. Pozivaju i one koji ne mogu doći u Covid ambulantu, pogotovo za cjepivo Moderna, da se dođu cijepiti prvom dozom.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Novi punkt će 1. kolovoza biti održan u Koprivnici. Cijepit će se drugom dozom Pfizera za one koji su se cijepili 4.7., njih 770. Mogu doći i oni koji se žele cijepiti prvom dozom Pfizera. Isti dan je punkt i u Đurđevcu za one koji su se cijepili 11.7., njih oko 350 te za one koji se s đurđevačkog područja žele cijepiti prvom dozom. U Križevcima je punkt 8. kolovoza za one koje su se cijepili 11.7. Pfizerom, i naravno, prva doza za one koji se žele cijepiti.

Apelirao je na sugrađane da se jave svojim obiteljskim liječnicima jer i oni, također, mogu procijepiti u ordinacijama, jer cjepiva ima.

Osvrnuo se na epidemiološke mjere Nacionalnog stožera prema kojima su javna okupljanja moguća do 100 osoba, a iznad toga organizator mora zatražiti suglasnost lokalnog stožera, odnosno općina i gradova, ali isto tako osigurati provođenje i nadzor epidemioloških mjera, dakle covid redare. Okupljanja gdje se ne može kontrolirati broj osoba i provođenje epidemioloških mjera, preporuka Nacionalnog stožera je da se odgode.

Ljetne sheme cijepljenja putem Javnih poziva za čitavu županiju
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla osvrnula se na ljetne sheme cijepljenja i otvaranje ambulante u sklopu Doma zdravlja. Naglasila je da se svi mogu javiti svojim liječnicima, jer je preporuka da na tjednoj bazi organiziraju cijepljenje za svoje pacijente.

– Ambulanta je zamišljena za osobe koje u datom trenutku kada njihovi liječnici organiziraju cijepljenje u svojim ambulantama, ako im ne odgovara taj termin, da se mogu javiti u tu ambulantu za prvu ili drugu dozu. Liječnici opće prakse nastavljaju cijepljenje, i ta ambulanta im je samo ispomoć kada ljudi ne mogu ostvariti svoje pravo na cijepljenje. Isto tako, namijenjena je i za pacijente koji se zateknu na području naše županije, a nemaju ovdje svojeg liječnika, a trebaju u određenom roku zaprimiti bilo koju dozu cjepiva. I za one koji apsolutno nemaju liječnika obiteljske medicine, a zateknu se na našem području – objasnila je.

Apelirala je na liječnike opće prakse da odmah uzmu cjepivo i procijepe sve svoje pacijente.

Cijepljenje se ne preporuča…

Kazala je da je vrlo mali broj osoba kod kojih je cjepivo kontraindicirano.

– Ako je netko dobio antifilaktičku reakciju, tome se više ne preporuča cijepiti s drugom dozom bilo kojeg cjepiva. To je apsolutna kontraindikacija. S oprezom ili većim oprezom se trebaju cijepiti osobe koje su imale anafilaktičku reakciju na primjenu bilo kojeg prijašnjeg cjepiva gripe ili ostalih cjepiva u dječjoj dobi ili primjene nekog lijeka. Takve osobe se cijepe, i mi smo ih već cijepili u našoj bolnici pod stručnim nadzorom. Nikakva alergijska reakcija se nije desila. Dakle, vrlo uski krug je onih koji se ne bi trebali cijepiti – pojasnila je.

A Covid potvrda se ne može dobiti odmah nakon cijepljenja.

– Oni koji su prvom dozom cijepljeni, nakon tek 22 dana mogu dobiti covid-potvrdu. Nijedno cjepivo ne štiti od zaraze, štiti od teže kliničke slike, odnosno od smrti – kazala je na kraju dr. Vadla.

čitam...