8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Briga o životinjama

U Novigradu Podravskom nastavljaju s zbrinjavanjem napuštenih životinja, a javlja se i inicijativa o velikom regionalnom skloništu, Brljek: To je problem koji jedna općina ne može sama riješiti
U

Općina Novigrad Podravski sukladno zakonskoj obavezi raspisala je Javni poziv za uslugu skupljanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja

Ne propustite

Iako se brojne udruge s područja zaštite životinja trude kako bi se situacija poboljšala, područje brige oko kućnih ljubimaca još uvijek nije u potpunosti regulirano. Kastracija i sterilizacija pasa i mačaka još uvijek je veliki problem na našem području, a pored toga postoji i još uvijek velik broj napuštenih životinja.

Općina Novigrad Podravski sukladno zakonskoj obavezi raspisala je Javni poziv za uslugu skupljanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s javnih površina na području općine.

Pored toga, kako smo već ranije pisali, dogovorene su suradnje s udrugama koje su angažirane na ovom području, pa smo o trenutnoj situaciji razgovarali s načelnikom Općine Novigrad Podravski Zdravkom Brljekom.

– Općine su dužne imati sklonište za životinje koje financiraju ili s druge strane imati ugovor s nekim skloništem za životinje koje preuzima taj posao. U skladu s tim raspisan je i ovaj javni poziv kako bi se nastavilo raditi u tom smjeru zbrinjavanja životinja – pojašnjava.

Nastavlja kako je dio problema riješen u suradnji s udrugama Lajka i Šinterica dobra srca, napravljen je popis pasa i mačaka, a financira se godinama osim čipiranja i sterilizacija i kastracija životinja.

Zdravko Brljek
Zdravko Brljek // Foto: Ivan Balija

– Suradnja s udrugama funkcionira, ima rezultata i rad je iznimno transparentan – kaže nam.

Ipak, stalno se događa da imaju napuštene životinje ili legla i to velik broj životinja koje nisu čipirane.

– Nije to samo naš problem već kompletne županije, pa i države. Velik se novac izdvaja za zbrinjavanje životinja, a to svakako nije problem koji jedna općina može samostalno riješiti, poglavito iz razloga jer napuštene životinje prelaze s područja jedno općine u drugo – kaže nam.

– Aktualna je ideja da se preko sredstava Europske unije na razini županije financira gradnja skloništa za životinje koje bi bilo za cijelo jedno područje i objedinilo više općina. Potrebno bi bilo pronaći općinu koja ima vlastito adekvatno zemljište, udaljenije od naselja, te bi se na taj način mogao zajednički riješiti ovaj problem – pojašnjava Brljek.

Dodaje kako bi u tom slučaju bili potrebno osnovati ustanovu, koja ne bi bila konkurencija već postojećim centrima za zbrinjavanje koji kako kaže dobro rade svoj posao, a značilo bi to i nova zapošljavanja na području općine gdje bi se projekt realizirao.

Kontaktirali smo zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije Ratimira Ljubića kako bi dobili informaciju u kojoj su fazi razgovori oko takvog županijskog skloništa.

vijenci, poganje, vijenaca, dan pobjede, ratimir ljubić
Ratimir Ljubić // Foto: Sanjin Bojić

– U ovom trenutku je najava javnog poziva kojim bi se takve stvari mogle financirati sredstvima Europske unije, pa čekamo da se on objavi i vidimo koji su uvjeti da bi se uopće mogli prijaviti – kaže Ljubić.

Dodaje kako je Veterinarska stanica Nova sklonište za pse s kojim općine surađuju i treba vidjeti ima li interesa od strane općina da se gradi novo.

– Sve je to trenutno na pojedinačnim idejama, a stav Županije još ne možemo reći dok ne vidimo iskaz interesa od strane Općina jer je pitanje treba li ići u gradnju takvog centra ako su Općine zadovoljne suradnjom koju trenutno imaju s Veterinarskom Nova – zaključuje Ljubić.

Što se kastracije i sterilizacije tiče, čest je bio i otpor ljudi koji svoje životinje drže u dvorištima i smatraju da ih nije potrebno sterilizirati, odnosno kastrirati, a načelnik Brljek kaže nam da rade i na edukaciji stanovništva.

– Četiri puta godišnje izdajemo općinsko glasilo Novogradec koje se besplatno dijeli u domaćinstva i u velikoj većini brojeva objavljujemo edukativne tekstove i slike o tome zašto je važno i na taj način brinuti o životinjama, te koje benefite to za zajednicu donosi – govori nam.

Kaže nam kako u odnosu na period od prije pet i više godina ima rezultata, iako su oni još nedovoljni, ali postoje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ma top

Predivna Anamarija ni ovog puta nije razočarala, pogledajte samo taj kaput

Mlada brineta Anamarija ni ovog puta nije razočarala. Anamariju često znamo vidjeti na špici i svakog puta iz ormara izvuče...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×