Slaba zastupljenost

U novu Vladu od naših političara ulaze samo Tolušić (HDZ) i Hrg (HSS)?

11:15h
0
Tomislav Tolušić (HDZ) i Branko Hrg (HSS) // Foto: VPZ.hr; ePodravina.hr
Tomislav Tolušić (HDZ) i Branko Hrg (nezavisni kandidat) // Foto: VPZ.hr; ePodravina.hr

Šef HSS-a i križevački gradonačelnik Branko Hrg trebao bi biti potpredsjednik Vlade, a Tomislav Tolušić, HDZ-ov župan Virovitičko-podravske županije, izgledni je budući ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U Hrvatskom saboru u petak, 22. siječnja, trebala bi biti potvrđena nova Vlada i Tihomir Orešković za premijera.

Ovih dana vode se završni pregovori oko imena koji bi trebali ući u novu Vladu. Prema riječima Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, njihova Domoljubna koalicija i MOST manje-više definirali su imena ministara buduće Vlade.

MARKETING EPODRAVINA.HR

U moru kandidata za vodeće pozicije u Oreškovićevoj Vladi našla su se samo dvojica s našeg područja.

Riječ je o Branku Hrgu, predsjedniku HSS-a i gradonačelniku Križevaca, i Tomislavu Tolušiću, HDZ-ovom virovitičko-podravskom županu.

Ako će nova Vlada imati četiri potpredsjednika, Hrg bi trebao biti jedan od njih. Osim njega, to će biti HDZ-ov Karamarko, Božo Petrov, predsjednik MOST-a, i Ivan Lovrinović, čelnik udruge Promijenimo Hrvatsku, koja je s liste MOST-a u Sabor dala troje zastupnika. Što će biti od toga tek ostaje za vidjeti jer u MOST-u navodno nisu oduševljeni idejom da Vlada ima četiri potpredsjednika jer bi to značilo i veći broj članova Vlade, s obzirom na to da svi oni ujedno ne bi bili i ministri. Spominje se tek da bi Lovrinović mogao paralelno biti i ministar gospodarstva.

Hrg je u Dnevniku Nove TV prije nekoliko dana istaknuo da on sigurno neće biti ministar, a za ministricu su predložili samo potpredsjednicu HSS-a Marinu Kolaković. Na pitanje hoće li on biti potpredsjednik Vlade samo je rekao da treba pričekati još nekoliko dana, točnije petak. Dodao je i da će njegova stranka u Saboru imati svoj klub, iako su na izborima dobili samo jednog zastupnika, a za klub je potrebno njih troje. To će riješiti sporazumom s HDZ-om.

Iako je za ministricu regionalnog razvoja i Fondova Europske unije najizglednija kandidatkinja bila Ivana Maletić, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, ona je tu poziciju odbila, iako je imala podršku mandatara Oreškovića, piše Jutarnji list.

U prvi plan za budućeg ministra tako je isplivao župan Virovitičko-podravske županije. HDZ-ov Tolušić župan je već u drugom mandatu, donedavno je bio predsjednik Hrvatske zajednice županije i uživa vrlo dobar ugled u svojoj stranci. Iako će u veljači napuniti tek 37 godina, iza njega je značajno političko iskustvo, a možda i najbolja preporuka mu je što je Virovitičko-podravska županija u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA-om povukla značajna sredstva iz europskih fondova.

Kao kandidat za to ministarsko mjesto spominje se i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ali izvor iz HDZ-a Jutarnjem listu je rekao da su njegove šanse minimalne.

Ako Tolušić uđe u Vladu, na čelu Virovitičko-podravske županije najvjerojatnije će ga zamijeniti njegova sadašnja zamjenica Sanja Bošnjak (HDZ).

čitam...