17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U očekivanju presude // Održana posljednja rasprava Božidaru Pugaru za ubojstvo prijatelja i susjeda
U

Ne propustite

Posljednja rasprava na suđenju Božidaru Pugaru (45), za ubojstvo svojega susjeda i prijatelja Željka Cvitkovića održana je u srijedu, 15. svibnja, na Županijskom sudu u Varaždinu.

Podsjetimo, ovaj se tragični događaj zbio u mjestu Selanec pokraj Križevaca, 23. travnja prošle godine u kuhinji Pugareve kuće. Cvitković je puškom domaće izrade pogođen u glavu, od kojih je ozljeda i preminuo.

Na ročištu su završnu riječ iznijeli zastupnica javne optužbe Gabrijela Tesla i Pugarev odvjetnik Tomislav Kos, a objava presude je zakazana za 19. svibnja, ponedjeljak, u 14 sati.

 

Optuženi je mijenjao iskaze

Na pretposljednjoj je raspravi Pugar u svoju obranu izjavio da su njih dvoje kao i obično zajedno pili te da je Cvitković iz druge sobe donio pušku i zaprijetio mu da mora ubiti njega i svoju suprugu Ivančicu, jer njih dvoje nešto švrljalju.

Ispričao je da su se s puškom u rukama počeli naguravati.

– Pali smo na tlo i u tom trenutku sam čuo “dum!” U trenutku kad smo padali, puška je opalila. Pretpostavljam da je opalila prilikom pada o betonski pod. Vidio sam da Željko leži na tlu, a otvorena puška je bila blizu njegove glave – izjasnio se tada Pugar o kobnom događaju.

Na današnjem je ročištu zastupnica javne optužbe kazala da iz dokaza proizlazi da je Pugar ostvario elemente kaznenih djela ubojstva i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

– Okrivljeni se tijekom cijelog postupka branio šutnjom, da bi na kraju iznio obranu te poricao ubojstvo, navodeći da je puška sama opalila pri padu na tlo. Prema nalazu vještaka to se može desiti samo kada puška udari stražnjim dijelom kundaka na pod, a teško je zamisliti takvu situaciju – kazala je ona.

Istknula je i da je okrivljeni mijenjao iskaze te prvo kazao da se pokojni Cvitković ozljedio nožem pa da je pao i da se sam ustrijelio.

– Nedvojbeno je dokazano da je Božidar Pugar počinio kazneno djelo te predlažem da ga se proglasi krivim i kazni po zakonu, a uz to da mu se izrekne mjera liječenja od alkoholne ovisnosti – zaključila je ona.

 

Bez motiva ni dokaza

Pugarev branitelj je u svom završnom govoru kazao da optuženi nije počinio ubojstvo, jer je imao samo priliku, a ne i motiv i dokaze.

– Ovom je nesretnom događaju kumovao alkohol, no upravo je Cvitković pokrenuo slijed događaja koji su rezultirali njegovom smrću. On je donio pušku u boravak, doveo je optuženog u situaciju smrtnog straha pa je Pugar zaključio da je najbolje da mu pušku oduzme – rekao je on.

Naveo je i da je otuženik zbog alkohola bio smanjeno ubrojiv te od njega teško da se može očekivati da izabere najbolju opciju u rješavanju nekog problema.

Sam Pugar je rekao da predlaže oslobađajuću presudu za kazneno djelo ubojstva, dok krivnju za nedozvoljeno držanje oružja ne poriče.

– Štoviše, htio bih reći da mi je žao što pušku nisam predao vlastima, tada se sve to skupa ne bi dogodilo – zaključio je on.

Kakva će biti sudska presuda, znat će se u ponedjeljak.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×