POJAČANI NADZOR PROMETA

U okolici Koprivnice postavljen rekord martinjskog vikenda, evo s koliko je promila vozio

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 13. studenoga, u 18.35 sati, u Starogradskoj ulici u Starigradu, kod 35-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,83 promila upravljao osobnim automobilom.

17:00h
0
Ilustracija

U vikendu u kojem se slavi Martinje uobičajeno je da se na županijskim prometnicama nađe povećani broj policijskih patrola. Tako je bilo i od petka 12. do nedjelje 15. studenoga.

Kako je rezimirala policija, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su tri prometne nesreće od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesreći je jedna osoba teško ozlijeđena, a druga lakše. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: kretanje vozilom po kolniku (2) i nepropisno skretanje. Vozač pod utjecajem alkohola izazvao je jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Tijekom vikenda izvršen je nadzor 401 vozača te su pritom sankcionirana 174 prometna prekršaja od čega 38 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, prekršaj odbijanja ispitivanja prisustva droga u organizmu, 45 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora pet vozača je bilo uhićeno, a jedna je osoba bila smještena u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava. Provedena su četiri žurna prekršajna postupka.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u subotu, 13. studenoga, u 10.38 sati, u Ulici Stjepana Radića u Budančevici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 108 kilometara na sat iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 60 kilometara na sat.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 13. studenoga, u 18.35 sati, u Starogradskoj ulici u Starigradu, kod 35-godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,83 promila upravljao osobnim automobilom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Tijekom pojačanog nadzora u prometu je zatečen jedan recidivist koji je počinio dva prekršaja, odnosno upravljao pod utjecajem alkohola od 1,06 promila i za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Također, izvršen je nadzor 63 mlada vozača. Mladi vozači su počinili 14 prometnih prekršaja od čega osam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (do 0,50 g/kg – 5; od 0,50 do 1,00 g/kg – 1; od 1,00 do 1,50 g/kg – 1; iznad 1,50 g/kg – 1), jedan prekršaj nepropisnog korištenja mobitela, prekršaj nepoštivanja značenja prometnog znaka, prekršaj vršenja radnje vozilom u prometu bez uključenog pokazivača smjera, prekršaj prijevoza više osoba u vozilu od dozvoljenog, prekršaj isteka važenja prometne dozvole i jedan prekršaj upravljanja vozilom za koje je isteklo važenje pokusnih pločica.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je kod 23-godišnjeg, mladog vozača koji je u nedjelju, 14. studenoga, u 00.20 sati u Koprivničkoj ulici u Koprivničkom Ivancu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,60 promila.

SAVJETI VOZAČIMA

Policija ponovo apelira na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na kolniku kao i vremenskim uvjetima, da održavaju međusobni sigurnosni razmak, da poštuju prednost prolaska i da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

– Ukazujemo na obvezu vozača i svih putnika da koriste sigurnosne pojaseve te na prijevoz djece u odgovarajućim dječjim sjedalicama uz obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Vozače svih vrsta vozila i pješake molimo da prilikom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele. Za poseban oprez molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, posebice prilikom vršenja radnji vozilom u prometu i prometovanja raskrižjima – pojašnjavaju.

Iz Policije ističu da će se do kraja godine posebna pozornost u nadzoru prometa posvetiti nadzoru upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, brzine kretanja vozila, korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela, mladih vozača i recidivista.

– Vozače podsjećamo da je, sukladno Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/2020), na državnoj cesti broj 2, tzv. Podravskoj magistrali, u razdoblju od 15. studenoga 2021. godine do 15. travnja 2022. godine obavezna uporaba zimske opreme – istaknuli su.