17.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

FOTO: U Otrovancu održana deveta manifestacija “U posjetu starim vremenima”
F

Ne propustite

U organizaciji Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice općine Pitomača, te restorana i seoskog imanja „Zlatni klas Otrovanec” u nedjelju 30.09.2012. godine održana je deveta po redu manifestacija pod nazivom „U posjetu starim vremenima”.

Prema riječima gospodina Branka Tkalčeca ovom manifestacijom želimo se prisjetiti, ali i mlađim naraštajima pokazati kako je nekada izgledalo seosko dvorište, a samim time i pokazati neke stare, već nažalost zaboravljene zanate i običaje. Tako su se u nedjelju u Zlatnom Klasu u svakom kutku drvorišta mogli vidjeti majstori na djelu koji su prezentirali stare zanate (kovači, lončari, koritari, medari, izrađivači starih glazbala, slikari), odnosno doživjeti stari sportovi igre naših djedova i baka, folklorna baština i običaji, a sve začinjeno podravskom pjesmom Franje Barića i njegovog glazbenog sastava Podravci.

Na prostranom imanju širili su se mirisi bogate gastronomske ponude domaćih tradicionalnih jela. Dimjelo se tako iz krušnih peći, a svakome je dozvoljeno da isproba kako se nekoć mjesio domaći kruh, ili se u mužaru drobile bundevine koštice. Moglo se je vidjeti i isprobati kako se prao veš bez pomoći suvremenih perilica.

Ove godine po prvi puta održano je i natjecanje srednjih ugostiteljskih škola u kuhanju pilećeg perketa. Prvo mjesto pripalo je učenicima Srednje strukovne škole iz Vinkovaca, drugo mjesto učenicima Srednje škole Pitomača, a treće učenicima Srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice. Na ovoj manifestaciji održano je i zanimljivo predavanje o biovrtu pod nazivom „Zašto uzgajati vlastitu hranu?”, koje je održala Silvija Kolar-Fodor.

Manifestacija koja je više ličila na interaktivni muzej na otvorenom, posjetiteljima je ulaskom u dvorište zorno osigurala osječaj putovanja stotinjak godina u prošlo stoljeće, a pri susretu sa rimskom borbenom konjicom i dva tisućljeća u prošlost, te pružila izlazak iz svakodnevnice i dobru zabavu.

foto i video: Branko Novosel

{vsig}fun/10-2012/121012-zlatni-klas{/vsig}

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×