25.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
problemi za kompaniju sa srcem

U Podravki detaljno prate situaciju na istočnom tržištu: Hrvatske zaposlenike vratili smo na vrijeme, a o onima iz Ukrajine vodimo brigu, svi su na sigurnom
U

Najveći izazovi su otežano poslovanje te utjecaj na rast cijena sirovina i energenata, odgovorili su nam iz Podravke

Ne propustite

Istočno tržište, koje uključuje i Rusiju i Ukrajinu, zemlje zahvaćene ratom, iznimno je važno za najveću koprivničku kompaniju, odnosno za cijelu Grupu Podravka. Posebno za Belupo, koji je proteklih godina otprilike trećinu prihoda ostvarivao na ruskom tržištu.

Međutim, ruska ofenziva na Ukrajinu pokrenula je brojne sankcije prema toj ogromnoj zemlji i stanje na svjetskom, odnosno europskom tržištu, automatski se poremetilo. Loša je to vijest za brojne kompanije pa tako i za Podravku, gdje s posebnom pozornošću prate dešavanja na istoku.

S obzirom na te novonastale okolnosti, ali i činjenicu da grupacija ima predstavništvo, između ostalih, u Ukrajini, zanimalo nas je kako će se ratne okolnosti odraziti na koprivničku kompaniju. Točnije, zanimalo nas je kako će se sankcije prema Rusiji odraziti na Podravku i njeno tržište.

– Vrlo je teško procijeniti daljnji razvoj situacije. U svakom trenutku pratimo razvoj krize na ukrajinskom i ruskom tržištu, analiziramo moguće rizike i mogućnosti ublažavanja istih. Najveći izazovi su otežano poslovanje te utjecaj na rast cijena sirovina i energenata – odgovorili su nam iz Podravke.

Belupo na istočnom tržištu ostvaruje trećinu prihoda // Foto: Matija Gudlin

Press službu koprivničke kompanije upitali smo i koliko Podravka ima zaposlenika, odnosno ureda na spomenutom tržištu i jesu li u kontaktu s istima. Broj, odnosno traženu informaciju nismo dobili, ali su nam potvrdili da o svemu vode brigu.

– Naši zaposlenici, hrvatski državljani, vraćeni su u Hrvatsku, a vodimo brigu i o našim zaposlenicima u Ukrajini, koji su, za sada, svi na sigurnom – kratko su poručili iz Podravkinih korporativnih komunikacija.

Iako je rano govoriti o tome, jasno je da će ratne aktivnosti utjecati na poslovne rezultate vezane uz istočno tržište, no to će na vidjelo izaći tek kroz nekoliko mjeseci. O tome će sigurno čelnici kompanije raspravljati i u ponedjeljak, kada je, kako smo pisali prije nekoliko dana, zakazana sjednica Uprave i Nadzornog odbora Podravke.

Na njoj će se, također, razmatrati nerevidirani financijski izvještaji Grupe Podravka (konsolidirano) i Podravke d.d. (nekonsolidirano) za prošlu godinu, a nakon sjednice saznat ćemo i poslovanje kompanije u prošloj, pandemijskoj godini, koje će predsjednica Uprave Martina Dalić, predstaviti javnosti.

Na kraju dodajmo kako je prema podacima Carine RH 100 hrvatskih tvrtki tijekom 2021. godine ostvarilo izvozne aktivnosti u Ukrajini, a prednjače izvoz lijekova i farmaceutski proizvodi, što se direktno tiče Belupa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Još malo

FOTO Broje se dani do dovršetka glavnog trga u Đurđevcu, Janči: Do Picokijade će biti gotov

Radovi obnove Trga svetog Jurja u Đurđevcu i modernizacije vizure samog gradskog središta polako dolaze svojem kraju. Sama rekonstrukcija trebala...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×