11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

U ponedjeljak počinje škola // Vozači, usporite!
U

Ne propustite

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 2.rujna. Više od tisuću prvašića krenut će u školske klupe diljem županije, te samostalno sudjelovati u prometu na cestama.

Stoga i ove godine PU Koprivničko-križevačka provodi akciju Poštujte naše znakove, kako bi se zaštitili upravo najmlađi, te sigurno stigli u školu te iz škole.
U sklopu akcije policijski službenici održat će edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području županije. Osim edukacije djece, održati će se i kratka edukativna predavanja roditeljima putem roditeljskih sastanaka u osnovnim školama.

Policijski službenici, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica vršit će tjelesnu regulaciju prometa kod ugroženijih osnovnih škola, te i na taj način osigurati sigurnost djece. Također će na prometnicama u zonama škola vršiti pojačan nadzor prometa, a posebno će se nadzirati obveze vozača spram pješaka koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, nadzor brzine kretanja vozilima u zonama škola, nadzor prijevoza djece te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila u zonama škola.
Stoga iz policije upozoravaju:

SAVJETI VOZAČIMA ZA SIGURNO SUDJELOVANJE DJECE U PROMETU:

– poštujte prometne znakove, propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila
– slijedite pravilo „pazite – usporite – propustite„ kada se približavate pješačkom prijelazu
– pazite na djecu koja hodaju uz cestu
– poštujte ograničenja brzina na 40 km/h u zonama škola
– vodite računa na mogućnost istrčavanja djece između parkiranih automobila na cestu, posebno u blizini škola
– nemojte parkirati i zaustavljati vozila na nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, jer time smetate pješacima i biciklistima.

SAVJETI RODITELJIMA ZA SIGURNO SUDJELOVANJE NJIHOVE DJECE U PROMETU:

– sami odaberite najsigurniji, ne nužno i najkraći, put od kuće do škole i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje
– pazite kako se ponašate u prometu, jer djeca oponašaju vaše postupke – zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila!
– ukoliko djecu vozite u školu, vodite računa da automobil zaustavite tako da djeca izlaze iz vozila na onu stranu na kojoj je nogostup
– Izbjegavajte dočekivanje djeteta na drugoj strani ceste, zvanje i mahanje, jer bi pri izlasku iz škole moglo neoprezno potrčati prema vama!
– ne puštajte djecu mlađu od 14 godina samu na biciklu na prometnice, osim ako su vašoj ili u pratnji osobe starije od 16 godina. Korištenje zaštitne biciklističke kacige je obavezno!
– djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva! Koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta.

SAVJETI DJECI ZA SIGURNO SUDJELOVANJE U PROMETU:

– uvijek koristite nogostupe odnosno pješačko – biciklističke staze, no ako nema nogostupa krećite se uz lijevi rub kolnika, kako bi mogli vidjeti vozila koje – vam dolaze u susret i po potrebi se mogli maknuti s kolnika,
– cestu uvijek prelazite na obilježenim pješačkim prijelazima,
– prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo,
– cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred „zebre” i propuste vas,
– ako nema „zebre”, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetljeno, nemojte se igrati na cesti,
postupajte sukladno značenju upaljenog svjetla na semaforu (crveno – stani, zeleno – kreni), nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila,
– postupajte po znakovima policijskih službenika, pripadnika jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica,
– biciklom možete dolaziti u školu samo u pratnji osobe starije od 16 godina i sa zaštitnom biciklističkom kacigom na glavi,
– prilikom vožnje automobilima uvijek koristite sigurnosni pojas, noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućom materijom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, dijelovi školske torbe koji reflektiraju svjetlost (reflektirajuće marame, prsluci i dr.).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×