zapelo s projektom jpp-a

U roku od godinu dana Grad će dati odgovor kada kreće gradnja iščekivane škole u Podolicama, Jakšić: Investirali smo 15 milijuna kuna u prazno, u polje ambrozije i travu

17:00h
0
Podolice
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Na jučerašnjem predstavljanju besplatnih bilježnica u Gradu Koprivnici, gradonačelnik Mišel Jakšić osvrnuo se i na izgradnju Osnovne škole u Podolicama, ali i nove Obrtničke škole. 

Najavio je da će Grad, nakon što se detaljno financijski izvidi gradski proračun, a u roku od godine dana, dati i odgovor kako i na koji način će se ta famozna škola o kojoj se već godinama priča, na kraju i izgraditi.

– Uvjeren sam da u trendovima gospodarstva koje imamo, a koji se reflektiraju na proračun Grada, ako bude potrebno ovaj ćemo projekt iznijeti sami. Kada govorimo o školi na Podolicama, ali i Obrtničkoj školi, investirali smo očito 15 milijuna kuna u prazno. Imamo prekrasna polja, na kojima raste ambrozija, što moramo kositi i opet imamo dodatne troškove – ističe grdonačelnik Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Podsjetio je na projekt JPP-a kojim je izgrađena nova koprivnička Gimnazija Fran Galović, prva takva škola u državi po tom modelu.

– Napravili smo s Vladom sporazum za sudjelovanje u troškovima, i onda je on raskinut. Sad imamo situaciju da smo dobili presudu da nam država mora vratiti novac, a on još ne stiže. Nakon toga smo ušli u taj projekt JPP-a s novim školama, uložili milijune, došli do finalne faze i tada je netko rekao da više za to nema interesa. I to opet tako stoji već dvije, tri godine bez pomaka. Mi bismo do sada već i sami poduzeli određene korake da nema tih rigoroznih ugovora s Vladom gdje imate situaciju da država odugovlači i nikome ništa, a Grad ako odluči raskinuti te ugovore, morat će platiti milijunske penale, bez obzira što se s tim zemljištima ne događa ništa osim famozne košnje trave i ambrozije – kaže Jakšić. 

Gimnazija ''Fran Galović'' // Ilustracija: Koprivnica.net
Koprivnička gimnazija prva je izgrađena škola u državi po modelu Javno-privatnog partnerstva // Foto: Ivan Brkić

Podsjetimo, Trgovački sud u Varaždinu presudio je da država mora Županiji isplatiti 1,5 milijuna kuna, a Gradu više od pola milijuna kuna i to za razdoblje od prosinca 2015. do ožujka 2016. godine.

– Ne možemo postati ozbiljna država ako ćemo svake dvije godine, i to kako će se mijenjati vlade, mijenjati poglede na svijet, ali i projekte. Za Obrtničku školu isto tako nemamo jasan odgovor. Već smo više puta poslali upit i prema Županiji i prema nadležnom ministarstvu planiraju li išta, kada će se pokrenuti, no niti od jednih, niti od drugih nismo dobili odgovor. Iskreno, prije je stalno bilo potezanje Grada kada će se riješiti zemljište, onda smo to još prije tri godine riješili i eto ga sad, stoji tako. Maltene ga se redovito ni ne kosi – zaključuje gradonačelnik Jakšić.

Cvijetna ulica
Cvjetna ulica gdje bi se trebala graditi nova Obrtnička škola // Foto: Ivan Brkić